Godinu dana od otvaranja: Hotel Borovi u Sjenici – Na dobrom putu

11. Septembar 2023
Foto: Larisa Sara Baltić
Foto: Larisa Sara Baltić

Sjenica je oduvek bila poznata uglavnom po sjeničkom siru i zimi najnižim temperaturama u zemlji. Prošle godine, u Sjenici je otvoren jedan od najlepših hotela u Srbiji, koji polako ali sigurno menja u javnosti sliku o Sjenici kao destinaciji. Godinu dana posle otvaranja, hotel Borovi je dokazao da nije samo simbol savršenog spoja savremene arhitekture, vrhunske usluge, kulture i tradicije Sandžaka i sjeničkog kraja, već sasvim sigurno i zamajac njegovog ukupnog razvoja i repozicioniranja na turističkoj karti Srbije.

Kada je 2008. godine postao većinski vlasnik nekadašnjeg hotela Borići u Sjenici, izgrađenog 60-tih godina prošlog veka, Fehim Selek, vlasnik moćne porodične kompanije u čijem sastavu su brojne firme različitog profila širom Evrope, znao je da ga čekaju velika ulaganja, ali je bio svestan da je Pešterska visoravan i Sjenica, sa svojim prirodnim atrakcijama, zdravom hranom, mikro klimom i vazduhom prebogatim ozonom – ekološka destinacija koja u godinama koje su pred nama ima ozbiljnu budućnost kao unikatna vazdušna banja, koju će nova trasa autoputa do Crne Gore preko Peštera učiniti bližom svetu.

Graditelj po profesiji, želeo je da hotel Borovi bude ne samo simbol savršenog spoja savremene arhitekture, vrhunske usluge, kulture i tradicije Sandžaka i sjeničkog kraja, već i zamajac njegovog ukupnog razvoja i repozicioniranja na turističkoj karti Srbije. Kako je i sam već decenijama u tuđini, želeo je da mladim ljudima pruži šansu da ipak ostanu u svom gradu i da budu zadovoljni i srećni, jer rade u prelepom, savremenom hotelu, a sve u nadi da će to zadovoljstvo prenositi gostima koji odaberu Borove za svoj boravak. Na sreću i žitelja Sjenice, i zaposlenih i njihovih gostiju, ta težnja čini suštinu njegove poslovne filozofije, ugrađene u temelje kompanije koju godinama uspešno vodi i hotela kojim se ponosi.

Graditeljski poduhvat koji je podrazumevao kompletnu rekonstrukciju postojećeg objekta i dogradnju novog dela hotela, kao i opremanje u skladu sa savremenim standardima hotela s četiri zvezdice, uspešno je okončan i hotel je konačno otvoren u oktobru 2022. godine.

Borovi među borovima

Gotovo odmah, osvojio je brojne goste, pre svega putnike koji otkrivaju i istražuju nove destinacije. Za njih je ovaj arhitektonski biser, smešten na nadmorskoj visini od oko 1.000 m, ušuškan u gustu, lekovitu četinarsku šumu, pored reke Jablanice, na samo dva kilometra od centra Sjenice, nadomak Pešteri, negde između čak pet specijalnih rezervata prirode, od koji je najpoznatiji Uvac – carstvo beloglavih supova, bio pravo otkriće. Jer, ovaj konceptualno eco friendly hotel, idealno je mesto, i leti i zimi, za sve one kojima je potreban potpuni odmor, rekreacija i relaksacija u zdravoj sredini, na čistom vazduhu, uz organsku hranu, bez alkohola… I što je najvažnije: u sredini u kojoj je tradicionalno gostoljublje gotovo – svetinja.

Hotel Borovi ima čak 150 komfornih, savremeno opremljenih smeštajnih jedinica, u kojima dominira drvo, što stvara ugodnu sobnu mikro klimu, prijatnog mirisa. U njima goste očekuju brojne pogodnosti, poput besplatnog bezalkoholnog mini bara, kuvala sa selekcijom kafa i čajeva, elegantne linije hotelske kozmetike… Funkcionalan nameštaj, udobni kreveti, kvalitetna posteljina, tople boje enterijera, puno svetlosti, prostrana, dobro opremljena kupatila i sve to besprekorno čisto – više je nego dovoljno da se gosti osećaju udobno, opušteno i potpuno sigurno. Ali tek kada u ovaj „paket“ uključimo i sobarice, čija je ljubaznost gotovo nestvarna – slika o smeštaju u hotelu Borovi postaje potpunija.

Jednako atraktivni su i dodatni hotelski sadržaji. Hotel ima dobro opremljen fitness centar i trenere koji su gostima na raspolaganju. Wellness& Spa centrom dominira moderan zatvoreni bazen (25x13m, dubine do 2,2m), temperature oko 30 stepeni, kao i čitav niz specijalnih prostora za opuštanje, poput: slane sobe, parnog kupatila, finske i aromaterapijske saune. Pravi hedonisti mogu kao retko gde da uživaju i u Hamamu, u luksuznom tretmanu sa pilingom i masažom u peni od arapskog sapuna, ili u Sultan hamamu – najvišem nivou luksuza: sinhronizovanoj masaži sa dva terapeuta istovremeno. I da bi sve bilo potpuno autentično a doživljaj neponovljiv, terapeutkinje u hamamu su Turkinje.

Mirisi i ukusi Peštera

Ali da ne bude zabune, hotel Borovi je pravo mesto i za ljubitelje dobre hrane. Ima nekoliko restorana i banket salu sa 700 mesta, ali je originalni Etno restoran najinteresantniji, jer tu sve miriše na Pešter i Sjenicu. I niko ne ostaje ravnodušan prema preukusnim domaćim specijalitetima – zdravoj hrani sa Pešterske visoravni: sjeničkom siru i kajmaku, paprici u pavlaci, jagnjetu ispod sača i na žaru, teletini ispod sača, heljdopiti, sjeničkoj piti... Gotovo svi ovi proizvodi dolaze sa farme Caričina, u vlasništvu porodice Selek, na čijim se pašnjacima, prepunim lekovitih trava, gaje ovce, krave, bivolice i rasni konji koji su velika ljubav vlasnika. Pod budnim okom šefa Suada i njegovog kolege Kana koji je kao podrška došao iz Turske, u kuhinji hotela Borovi pripremaju se specijaliteti koji predstavljaju savršeni spoj sandžačke gastronomske tradicije i elegantnih ukusa turske, mediteranske i italijanske kuhinje. Iako se tek uskoro očekuje dodela halal sertifikata, u Hotelu Borovi se već uveliko praktikuje priprema hrane po halal standardima.

Potpuno neobično, ali u skladu s konceptom hotela, u restoranima se uopšte ne služi alkohol, ali je zato u ponudi bezalkoholno vino i pivo neobičnog ukusa, koje vredi probati.

I još nešto važno: za kongrese, seminare, konferencije i druge vrste skupova, u hotelu Borovi postoje tri multifunkcionalne sale, potpuno tehnički opremljene savremenom video i audio opremom. Pritom, najveća kongresna sala ima 400 mesta i u svakom smislu zadovoljava i najstrože zahteve klijenata.

Godinu dana posle

Zaista, Fehim Selek, vlasnik hotela Borovi, uradio je savršeno svoj graditeljski posao i u to uložio mnogo novca. Ali, po onoj narodnoj: „Našla se vila u čem nije bila“, već posle otvaranja suočio se ozbiljno s onim što je i sam znao: da voditi uspešno jedan savremeni luksuzni hotel na destinaciji koja se tek razvija, bez profesionalnog menadžmenta i bez dobro obučenih ljudi - nije ni lako ni jednostavno. Potražio je pomoć u inostranstvu, ali zbog jezičke barijere, taj pokušaj nije urodio plodom.

Suočen s činjenicom da ljude kakvi su potrebni za rad u ovakvom hotelu nije lako naći na tržištu rada, već da ih bukvalno treba napraviti po meri hotela Borovi, obratio se Wellness akademiji Peđa Filipović za obuku osoblja u Wellness & Spa centru, i potpisao ugovor sa vodećom agencijom za konsalting i menadžment u Srbiji – Agencijom HT o dugoročnoj poslovnoj saradnji. Prvo su zaposleni u Wellness & Spa centru s Peđom Filipovićem (terapeutom, svetski priznatim učiteljem masaže, autorom brojnih wellness koncepata…), prošli trening unapređenja, a pre nešto više od šest meseci Agencija HT je započela edukaciju osoblja i menadžmenta, ozbiljno radila na definisanju strategije poslovanja, na korektivnim merama i unapređenju procesa rada, na promociji hotela Borovi i destinacije Sjenica, ali, pre svega, na unapređenju kvaliteta hotelskih proizvoda i usluga.

Pred veoma iskusnim profesionalcima iz Agencije bio je izuzetno obiman i naporan posao, ali su rezultati ubrzo počeli da se vide, pre svega na ljudima, povećanju broja gostiju i njihovom zadovoljstvu, povećanju prometa… Posle samo šest meseci, neumoljiva statistika Agencija HT pokazala je sledeće:

  • Hotel Borovi je u periodu saradnje povećao promete hotela za više od 300%.
  • Broj noćenja u hotelu Borovi u ovom periodu je 106% veći nego u istom periodu prethodne godine na nivou opštine Sjenica.
  • Broj noćenja u hotelu Borovi je u odnosu na prošlogodišnje rezultate noćenja susedne opštine Zlatar na 35%.
  • Broj zadovoljnih gostiju je sve veći i ocene na booking-u se povećavaju (sa 8,2 na 8,8), kao i na google-u (sa 4,2 na 4,3).
  • Hotel postaje zanimljiv poslovnim i turističkim grupama koje su u ovom periodu imale učešće u prometu 16%.

Prema ovim podacima, rad na unapređenju poslovanja hotela i repozicioniranju Sjenice kao turističke destinacije je pokrenut i ništa ga više ne može zaustaviti, jer rezultati su očigledni. Doduše, potrebno je još mnogo rada, ali je zahvaljujući dobroj saradnji vlasničke strukture hotela i konsultantske agencije, hotel Borovi na dobrom putu da obezbedi svoje mesto u samom vrhu hotelske ponude u Srbiji.

Uzgred, sa sve boljim poslovnim rezultatima, sve je više i zainteresovanih za rad u hotelu. Tako se polako ostvaruje i želja Fehima Seleka da u svom hotelu vidi ne samo srećne i zadovoljne ljude koji ne žele da napuste Sjenicu, već i zadovoljne goste, a oni su uvek najbolji ambasadori i hotela i destinacije.

Ljiljana Rebronja

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...