Fond za razvoj Srbije kreditira i hotele

10. Jul 2019
Fond za razvoj Srbije kreditira i hotele

Fond za razvoj Srbije krajem juna odobrio je 885 miliona dinara kredita i bespovratnog novca privredi i preduzetnicima, i to po četiri linije, objavljeno je na njihovom sajtu. Među dobitnicima jeftinog novca su i ugostiteljski objekti, perionice... Deluje čudno, ali je moguće i po propisima.

Budući da je prioritet fonda, kako piše na njihovom sajtu, podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja, uključujući i razvoj nedovoljno razvijenih područja, podsticanje konkurentnosti i likvidnosti, podsticanje zapošljavanja, kao i podsticanje proizvodnje robe namenjene izvozu, nameće se pitanje kako je i po kom kriterijumu kroz program investicionih kredite na primer hotelu  „Mali predah” iz Knjaževca odobreno 20 miliona dinara za izgradnju poslovnog objekta. Inače kroz ceo ovaj program odobreno je ukupno 67 miliona dinara.

U Fondu za razvoj kažu da za svaki program postoje određeni kriterijumi, koje zainteresovane firme ili preduzetnici moraju da ispune.

– Postoje različiti plasmani i programi. Trenutno su aktivni: investicioni krediti, krediti za trajna obrtna sredstva, razvojni projekti, startap. Za svaki postoje detaljna uputstva za konkurisanje i uslovi koji se moraju ispuniti, kao i spisak dokumentacije, koju je neophodno dostaviti prilikom konkurisanja. Obrada zahteva kao i konačna odluka o odobrenju ili odbijanju istih radi se nakon analize projekta, finansijskog stanja klijenta i sredstava obezbeđenja (u zavisnosti za koji kredit se konkuriše). Odluka se donosi i u skladu sa programima, jer kod pojedinih postoji više vidova kontrole kroz rad određenih komisija – kažu u fondu.

U konkretnom slučaju za investicione kredite sa kamatom od jedan odsto godišnje uz obezbeđenu garanciju ili 1,8 odsto bez nje i periodom otplate od deset godina sa grejs periodom od godinu dana za mikro, mala i srednja preduzeća može se uzeti od milion do 250 miliona dinara. Za preduzetnike je rok otplate osam godina, ali je kamata ista. Pravo da konkuriše i koristi ovaj novac ima svako ko u prethodne dve godine nije poslovao sa gubitkom.

Novac iz ovog programa može se koristiti za kreditiranje svih privrednih grana osim za organizovanje igara na sreću, lutrija i sličnih delatnosti.

Firma ili preduzetnik, koji konkurišu, moraju da dostave: rezime poslovnog plana, kakvo im je finansijsko stanje, tržište prodaje, tržište snabdevanja, status investicije, plan obezbeđenja novog novca, efekte planiranog poslovanja, ocenu ekonomskih efekata plana.

Početnicima u poslovanju, kao finansijsku podršku, fond je u junu odobrio ukupno 31,2 miliona dinara od čega je 9,9 miliona bespovratnog novca. „Eden klining” servisu za pranje iz Beograda odobreno je šest miliona od čega je 1,8 miliona dinara bespovratnog novca, za nabavku opreme za pranje.

Ovaj program namenjen je kao finansijska podrška, za ulaganja onima koji žele da pokrenu sopstveni posao ili postojećim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva.

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog programa obuhvataju: dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina), kao i trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog investicionog ulaganja.

Korisnicima ovog programa sleduje 30 odsto bespovratno ili 40 odsto vrednosti ulaganja za one koje posluju na području lokalne samouprave, koja je razvrstana u četvrtu grupu razvijenosti. Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita fonda sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, a kamatna stopa od jedan odsto godišnje uz garanciju banke ili dva odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja, uz primenu valutne klauzule.

Po programu dugoročnih kredita za podsticanje preduzetništva odobreno je ukupno 576,9 miliona dinara od čega su 118,2 miliona dinara bespovratna. Kroz ovu liniju „Repol d. o. o.” iz Valjeva, za izgradnju proizvodnog pogona, i „Kovis BP d. o. o.” iz Bačke Palanke, za nabavku robotske opreme, dobili su po 62,5 miliona dinara od čega je po 12,5 miliona dinara bespovratno.

Po kreditnoj liniji za trajna obrtna sredstva fond je odobrio ukupno 210 miliona dinara a od toga „Gramisu” iz Beograda najviše, odnosno  90 miliona dinara.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...
Hotelijerstvo
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. Januar 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...