Evropski hotelijeri okupili se u Berlinu: Dugoročne lekcije pandemije

03. Septembar 2021
Sony Center - Berlin, izvor: Pixabay
Sony Center - Berlin, izvor: Pixabay
 
Juče je posle dugo vremena u Berlinu počeo susret evropskih hotelijera. Poruka s prvog dana ovog Međunarodnog investicionog foruma je da hotelijeri ne mogu više da razmišljaju o industriji na isti način.
 
Prisutni su se složili da su hotelijeri prethodno mogli mnogo više da nauče o izazovima i korekcijama koje su potrebne za Veliku recesiju. Sada hotelijeri moraju dobro da analiziraju šta se dogodilo tokom pandemije COVID-19, pri čemu je glavno pitanje hoće li učiti na svojim greškama ili će biti osuđeni na njihovo ponavljanje?
 
Henri Giscard d’Estaing, predsednik francuske turističke kompanije Club Med, rekao je da industrija mora napraviti sledeći korak u svojoj evoluciji, od onoga što svi sada nazivamo „iskustvenim“, do onoga što je on nazvao „transformativnim“. 
 
- I dodajte tome sigurnost, jer teško da ćemo zaboraviti, barem neko vreme, ono što se dogodilo - rekao je o pandemiji za koju su drugi istakli da je još uvek prisutna.
 
Ljudi, uključujući hotelijere, često zaboravljaju naučene lekcije ili se sledeća generacija ne udubljuje dovoljno duboko u ono što je zapisano u istoriji industrije.
 
Marcus Bernhardt, izvršni direktor nemačke hotelske kompanije Deutsche Hospitality, rekao je da pandemija i dalje menja igru i s operativne i s finansijske tačke gledišta. 
 
- Ali to je i akcelerator kako bismo bili sigurni da smo sposobni za budućnost i prešli na sledeći korak - rekao je.
 
Poruka je bila jasna da oni koji sami sebe  sažaljevaju neće biti u poziciji da im bude žao sledeći put kada dođe do krize, a sva je prilika da će krize  biti.
 
Giscard d’Estaing je rekao da je odgovornost svih hotelijera da osiguraju da šteta bude što manja i dodao: 
 
- Nismo dovoljno glasni u isticanju onoga što ugostiteljstvo donosi privredi i trebalo bi da  formulišemo šta je to za šta verujemo da je prava podrška vlada, a to je sasvim sigurno  infrastruktura, obuka i podrška za ulaganja - rekao je.
 
Evropska hotelska industrija oduševljena je što se povratila, ali nema smisla raditi to ako ne učimo, ne napredujemo i ne bavimo se strateški s tri ključna područja, a to su: ulaganja, održivost i ljudi.

Citat dana
“Budite strpljivi i disciplinovani. Ne želite da sklapate poslove samo da biste izvukli gotovinu.
Nije vreme za igranje heroja. "
Cody Bradshaw, generalni direktor,
šef međunarodnih hotela u Starwood Capital Group
Nije sve tako crno
 
Robin Rossmann, generalni direktor STR, kompanije CoStar Grupe za analitiku ugostiteljstva, istakao je da posledice koje se mogu videti danas, nisu toliko loše kao u prethodnim  krizama.
 
On je rekao da je procenat korporativnih hipotekarnih vrednosnih papira hotelskih zaostalih kredita koji su se pretvorili u problematičnu imovinu sveden na minimum. Različiti razlozi za ovo što su panelisti izlagali tokom prvog dana konferencije uključivali su kontinuiranu državnu podršku, snažnu likvidnost i neka razdoblja pozitivnog novčanog toka koji podupire poslovanje, banke koje ne zatvaraju svoje kredite zbog nepodmirenja obaveza, te jaku konkurenciju za imovinu između ponuđača.
 
Linda Yueh, pomoćni profesor ekonomije na Londonskoj poslovnoj školi, rekla je da iako je stopa vakcinacije u zemljama s visokim prihodima trenutno 88,1%, ona je samo 38% u zemljama s višim srednjim prihodom i veoma niska 1,8% u zemljama s niskim prihodima.
 
Terence Baker
Izvor: Hotel News Now
Prevod: Ljiljana Rebronja
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...