Emocionalni faktor u hotelijerstvu – u službi jedinstvenog doživljaja

23. Mart 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Emocionalni faktor, kao novi element hotelske usluge, znači otvaranje prema svetu emocija i jedinstvenog iskustva. Turisti i putnici tragaju za ličnim doživljajima koji će učiniti prijatnijom i vrednijom najvažniju investiciju – odmor. Analiziraćemo kako efekti ovog novog elementa utiču na promenu ključnih koncepata hotelske industrije.

Gost – emotivno biće

Gosti nisu samo racionalna, nego i emotivna bića. Oni dolaze u hotel sa željama i potrebama koje su uslovljene emocijama. Dolaskom u izabrani hotel, gosti imaju očekivanja da će on odgovoriti na njihove potrebe. Stil života, koji obeležava emocionalnu strukturu je danas najvažniji prtljag koji gost donosi u hotel, tako da je „raspakivanje“ jedan od najvećih izazova hotelijera. Danas je neophodno da osoblje poseduje visok koeficijent emocionalne inteligencije, koji se ogleda u visokom nivou emocionalne stručnosti pri pružanju usluga.

Emocionalni kvalitet

Usluge bi trebalo da budu okidač za osećanja gosta. Aspekti kao što su detalji i „tajming“ u usluzi su personalizovani kako bi se postiglo povezivanje osoblja i gostiju i podstakle prave emocije. Atributi takve usluge moraju da se podudaraju sa ukusom svakog gosta ponaosob, tako da se usluga doživljava kao jedinstveno iskustvo koje se ne može ponoviti ni na jednom drugom mestu. Tehnički i funkcionalni kvalitet usluge dopunjuju se novim pojmom: emocionalnim kvalitetom, kako bi gost bio emotivno zadovoljan i shvaćen od strane pružaoca usluga.

Emocionalna lojalnost

Programi lojalnosti podižu emocije na jedan viši novo. Oni ne treba samo da obezbede ponovan dolazak gosta, već da se odlična usluga ureže u njegovo pamćenje i izazove podsećanje gosta prilikom izbora hotela ili davanja preporuke. Zato emocionalna lojalnost ostavlja direktan otisak u mislima gosta i deluje kao pokretač dugotrajnih uspomena.

Emocionalna ekonomija

Emocionalna ekonomija je povezana sa menadžmentom i kontrolom emocija gostiju, i ona određuje kako se gost odlučuje na izbor, povratak i preporuku hotela. Osmišljavanje novih strategija je obavezno zato što su orijentisane ka emocionalnom faktoru i predstavljaju generator novih vrednosti koje će gosti umeti da cene.

Emocije su koncept koji ne bi trebalo da bude izostavljen ukoliko želite da se razlikujete i pozicionirate vaš hotel na tržištu. Trebalo bi da započnete sa uvođenjem novog elementa u strategije poslovanja, jer vaši konkurenti već rade na tome.

Priredila: Marija Obradović

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...