Drakonske kazne za ilegalno izdavanje stanova turistima - Svaki peti u “crnom” krevetu

31. Avgust 2018
Drakonske kazne za ilegalno izdavanje stanova turistima - Svaki peti u “crnom” krevetu

Astronomske kazne plaćaće oni koji do kraja godine ne prijave stanove koje izdaju turistima, jer novi Zakon o turizmu predviđa drakonske finansijske opomene i po 100 puta veće od paušalnog poreza, prenose "Novosti".

Ovo će važiti za sve vlasnike objekata koji izdaju do 30 kreveta. Iako se svakodnevno povećava broj kategorisanih apartmana i dalje se procenjuje da 20 odsto turista spava u takozvanim crnim krevetima, koji nisu prijavljeni.

Za prvih pet meseci ove godine turisti su samo u Beogradu ostvarili milion noćenja, pa se u gradsku kasu od turističke takse ulilo 164 miliona dinara, što je za 11 odsto više nego u istom periodu lane. Taksa iznosi 155 dinara po danu, po turisti, ali nadležni i dalje sumnjaju da veliki broj gostiju spava “na crno” u privatnom smeštaju.

- Beograd beleži neprestan rast broja turista, lane ih je bilo za 20 odsto više, a do juna već beležimo porast noćenja od 11 odsto - kaže Milinko Veličković, sekretar za privredu Beograda. - Svakodnevno dobijamo zahteve za kategorizaciju privatnog smeštaja, pa trenutno imamo 1.367 registrovanih smeštajnih jedinica sa 3.296 ležajeva.

Sva turistička mesta u Srbiji su pozvala vlasnike stanova i apartmana da kategorišu krevete koje izdaju kako ne bi bili zatečeni novim zakonom. Vlasnici objekata trenutno plaćaju paušalni PDV od 20 odsto, a sledeće godine će biti smanjen na oko 5 odsto. To znači da će za jedan krevet za godinu dana plaćati porez od 1.500 do 3.000 dinara (u zavisnosti od lokacije). Kazne za one koji to izbegavaju biće drakonske i po sto puta veće od paušalnog poreza.

U Beogradu će biti pročešljan registar vlasnika stanova, pa će svi prazni stanovi biti redovno posećivani. Samo u luksuznom Belvilu jedan sajt nudi 62 stana na dan, a kategorisano je jedva desetak. Komisija će pročešljati ko je vlasnik više stanova, ići na adresu, pratiti gde gori svetlo i stiže pošta, a upravnici zgrada će morati da vode evidenciju o stanarima.

- Prijave će biti pisane, a vlasnik posle neka dokazuje da mu je stanar rođak, jer i oni koji borave besplatno moraju da se prijave u opštini - ističe Veličković. - Novi Zakon o turizmu doneće “revoluciju” u turizam Srbije jer predviđa Centralni registar prijave gostiju. To znači da će svaki vlasnik stana, hostel i hotel dobiti softver i odmah će upisivati novog gosta. U svakom trenutku ćemo znati koliko imamo turista, odakle su i gde spavaju.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...