Brioni postaju "čudo na Mediteranu"

25. Avgust 2015
Brioni postaju 'čudo na Mediteranu'

Brioni bi uskoro trebalo da dobiju modernije turističko ruho. Cilj je hotele "Neptun", "Istra" i "Karmen" pretvoriti u dva objekta s pet zvezdica, kapaciteta 335 planiranih kreveta. Tu je i izmena i rekonstrukcija svih postojećih objekata.

Planira se i gradnja novog hotela "Golf" i spa rizorta kapaciteta 186 soba, koji će sagraditi jedna od najrenomiranijih hotelskih kuća u svetu. Građevinska operativa će na Brione za koji mesec i već bi sledeće sezone ostrvo moglo da poprimi donekle drukčiji izgled, saznaje "Jutarnji list".

Početak je to ambicioznog projekta koji će od Briona stvoriti "čudo na Mediteranu".

- Na projektu se intenzivno radi. S obzirom na to da je visina ulaganja koju želimo preko milijardu kuna, to pred nas stavlja obavezu da od početka prema investitorima nastupimo tako da su jasne mogućnosti i ograničenja – rečeno je u hrvatskom Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Razlog zbog kojeg javnost gotovo na kašičicu saznaje šta se sprema, očito je taj da se mogućim investitorima ostavi mogućnost da mirno, bez pritisaka, mogu doneti odluke koje će dugoročno izmeniti izgled Briona.

A ništa više neće biti kao do sada, s oronulim hotelima i vilama. Ukupno bi na Brionima trebalo da se investira 1,5 milijardi kuna (197 miliona evra), obavljene su dubinske analize, a ministar Mihael Zmajlović kaže da se računa na top turističku klasu i da je zainteresovanih više nego za Kupare. Posebno vodi računa kako bi se pomirila turistička ponuda i zaštita okoline.

- Konzervatorska studija ukazala je na čak i više mogućnosti nego što smo procenjivali, jer je preporuka konzervatora da se Brioni vrate u "zlatno doba", odnosno razdoblje između dva svetska rata. Tada je bilo puno više objekata koji nakon bombardovanja uglavnom nisu obnovljeni jer se Veliki Brion pretvorio u gotovo privatni prostor. To omogućava ulaganja i gradnju u puno većim gabaritima nego što smo mislili – tvrde u ministarstvu.

Do sada je tako napravljena studija izvodivosti projekta koja je u skladu s uobičajenim svetskim normama. Završena je prva faza i predložen koncesijski model i obim koncesijskog područja koji se sastoji od središnje zone ostrva Veliki Brion, zone izdvojenih vila, zone golf igrališta i uslužne zone u Fažani.

- Upravo je studija koju je izradio konsultant detektovala neke značajne prepreke koje bez ovakve dubinske analize nisu bile vidljive. A to je, između ostalog, značajan deo nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, problem infrastrukture, kao i potreba izmene prostornog plana jer ne odražava ni trenutno stanje, a kamoli omogućuje razvoj Briona na održiv način – tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Napravljena je, tvrde, konzervatorska studija koja je baza svega i, što je najvažnija stvar, koja se dogodila u poslednjih 30 godina.

Sve dosadašnje rasprave, ideje i planovi bez te studije nisu bili ničim utemeljeni. Nalazi konzervatora dali su jasne smernice za izmene prostornog plana koji priprema Ministarstvo graditeljstva kao nosilac izrade prostornog plana državnog nivoa i prema informacijama s njihove strane očekuje se da će se krajem godine naći u Saboru koji ga mora usvojiti, s obzirom na to se radi o prostoru nacionalnog parka.

Izvor: seebiz.eu

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Prvi Indigo hotel u Beogradu na jesen 2019.
14. Decembar 2018
Kako je još u decembru 2017. godine najavio Živorad Vasić, potpredsednik Delta...
Hotelijerstvo
Beogradu nedostaje bar još tri hiljade hotelskih soba
06. Decembar 2018
Tržište beogradskih hotela obuhvata više od 120 kategorisanih objekata sa oko...
Hotelijerstvo
Beogradskom IN hotelu priznanje Best Contemporary Hotel za 2018.
04. Decembar 2018
IN Hotel Beograd proglašen je za Best Contemporary Hotel 2018 i tako još jednom...
Hotelijerstvo
Katarska kompanija gradi luksuzni turistički kompleks kod Tivta
01. Decembar 2018
Katarska kompanija Qatari Diar izgradiće u zaleđu uvale Pržna u Krtolima kod Tivta...