Aranđelovački odbornici odobrili kupovinu hotela „Staro zdanje”

19. Mart 2019

Na sedmoj sednici Skupštine Opštine Aranđelovac odbornici su usvojili predlog donošenja odluke o utvrđivanju opšteg interesa u oblasti očuvanja i zaštite kulturnih dobara na teritoriji opštine Aranđelovac i odluku o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Opštine Aranđelovac neposrednom pogodbom.

Ovo označava početak procedure kupovine hotela „Staro zdanje” prema propisanim zakonskim regulativama, čime će u narednom periodu vlasništvo biti preneto u svojinu Opštine Aranđelovac.

Ovom skupštinskom odlukom počela je prva faza preuzimanja hotela „Staro zdanje” što je bio i deo dogovora između opštine i novog vlasnika aranđelovačkih hotela Radovana Milojevića. Posle prenosa vlasništva sledi obezbeđenje sredstva kroz sopstvene prihode, fondove Evropske unije, nadležna ministarstava i druge zakonske izvore.

Čitaoce našeg lista podsećamo da je početkom februara kupac nekadašnjih aranđelovačkih turističkih giganata, po istoj ceni ustupio Opštini i Aranđelovčanima hotel „Staro zdanje” i objekat „Školjku” u okviru kojeg se održava smotra umetnosti „Mermer i zvuci”.

Ostali objekti u Parku Bukovičke banje – hotel „Šumadija”, restoran „Arkade” i „Bazen” od kraja januara su u vlasništvu aranđelovačke kompanije „Stublina d.o.o.” čiji je Milojević vlasnik i zadržaće staru namenu, baš kao i objekti u vlasništvu opštine. „Staro zdanje”, doduše, treba da ima i komercijalnu ulogu, ali pre svega, to treba da bude i muzej i gradski dvorac, kuća i simbol grada otvorenog tipa za sve građane.

Jedno od najlepših ostvarenja arhitekture srpskog romantizma koje je u 19. veku po lepoti, značaju i veličini blistalo uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu, nije u upotrebi duže od decenije. Njegova izgradnja završena je 1872. godine, ima status kulturno-istorijskog spomenika i pod zaštitom je države.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Nova investicija u Sokobanji: Luksuzni butik hotel ZELENI GRAD
23. Jul 2024
Gotovo u samom srcu zelene Sokobanje, nikao je novi Zeleni grad – ljupki butik hotel sa...
Hotelijerstvo
Branko Putnik, izvršni direktor Lazure Hotela & Marine, Meljine: LAZURE – ČUVAR ISTORIJE S PET ZVEZDICA
22. Jul 2024
Kada je 2018. godine otvorio svoja vrata gostima, raskošni Lazure Hotel & Marina u...
Hotelijerstvo
Najavljujemo: Prvi tim bilding za hotelske domaćice u Srbiji
18. Jul 2024
Udruženje „Ambasadori dobre usluge“ organizuju prvi tim bilding namenjen hotelskim...
Hotelijerstvo
Septembar u znaku zahvalnosti zaposlenima u Domaćinstvu
08. Jul 2024
Nedelja posvećena zaposlenima u hotelskom Domaćinstvu – International Housekeepers Week,...