Ada Bojana ide u zakup - U planu gradnja luksuznih hotela

08. Februar 2019
Ada Bojana ide u zakup - U planu gradnja luksuznih hotela

Vlada Crne Gore planira da u dugorični zakup da Adu Bojanu. Planirana je valorizacija dela lokaliteta, sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visoko-kvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju.

Predviđeno je da budući hotelsko turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojima će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri, navodi se u Predlogu plana privatizacije za 2019. godinu koji je juče razmatrala Vlada.

Pored toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smeštaja za dugoročni zakup, kao deo jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na severozapadnom delu ostrva (deo kapaciteta je potrebno odvojiti za nudistički centar) uz peščanu plažu. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode (u jugoistočnom dielu) sa šumama, močvarama i livadama.

Planirana je, kako piše u Planu, i turistička valorizacija lokaliteta obuhvaćenih Prostornim planom posebne namene "Bjelasica i Komovi" – Cmiljača i Žarski. Cmiljača se nalazi u severnom delu područja Bjelasice na teritoriji opštine Bijelo Polje u severoistočnom delu zone planinskog centra Žarski na 1.620 metara nadmorske visine, severno od ski terena i njena površina iznosi 7.5 hektara.

Vlada ove godine planira da privatizuje Institut "dr Simo Milošević" AD – Igalo, HG "Budvanska rivijera" AD Budva, "Castello Montenegro" AD – Pljevlja, te "Institut za crnu metalurgiju" AD – Nikšić.

Javni poziv za prodaju 56.4806 odsto akcijskog kapitala Instituta dr Simo Milošević AD Igalo je objavljen 16. oktobra 2018. godine sa rokom za dostavljanje ponuda do 14. januara. U predviđenom roku dostavljena je jedna ponuda i to od strane Konzorcijuma Philibert, a.s. i Vile Oliva d.o.o.

Kako se navodi u Vladinom planu, osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda.

Vlada je objavila i spisak turističkih lokaliteta koje planira da valorizuje kroz model davanja u dugoročni zakup.

Na spisku lokalita su uvala Masline, Utjeha za rt Odrač, Bušat u Baru, lokalitet koji se nalazi između Njivica i ušća Sutorine u Herceg Novom, Donja Arza, lokalitet "Kabala for" u Herceg Novom, lokacija "Mrkovi – Bijela Stijena" , Luštica, kao i turistički kompleks Ecolodge Lovćen, Nacionalni park Lovćen, Cetinje.

Izvor: seebiz

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...