"Hores" protiv obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije

26. Decembar 2016
'Hores' protiv obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije

Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede "Hores" oštro se protivi najavljenoj primeni Zakona o Privrednoj komori Srbije.

- Naročito protestvujemo protiv očigledno neustavnih odredbi koje predviđaju obavezno članstvo, iz kojih, naravno, proizilazi obavezna članarina, za koju smatramo da je klasičan parafiskalni namet - navodi se u saopštenju ovog udruženja.

- Mislili smo da je vreme u kojem nas je država zakonskom prinudom prisiljavala da budemo deo udruženja iza nas, ali stvarnost nas je demantovala. Nije nam jasno zašto je država dozvolila sebi da donese ovakav zakon koji uspostavlja monopol i direktno onemogućava slobodu udruživanja koja je eksplicitno naznačena u Ustavu. Tim pre nam nije jasno, jer je drugim hrabrim zakonskim rešenjima (npr. Zakon o radu) i fiskalnom konsolidacijom omogućila privredni rast i stabilizovala javne finansije - tvrde iz "Horesa", dodajući da nemaju ništa protiv postojanja Privredne komore Srbije, kao ni bilo kog udruženja.

"Hores" kao udruženje slobodno udruženih privrednih subjekata, koji svojom voljom plaćaju članarinu, smatra da svako udruživanje treba da počiva na slobodnoj proceni privrednika da li im članstvo u udruženju donosi benefite ili ne, i u skladu sa tom procenom, treba da pristupaju (i istupaju) iz organizacija. Princip slobodnog udruživanja je eksplicitno naveden u Ustavu (još jednom podvlačimo), a to je i moderni standard u poslovnim odnosima u kojima je zakonska prinuda rezervisana isključivo za plaćanje poreza - zaključuje se u saopštenju "Horesa".

"Hores" je organizacija koja okuplja 163 hotela i 650 restorana, koji su se dobrovoljno udružili radi zaštite interesa hotelsko-ugostiteljske industrije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...