"Falkenštajner" iz godine u godinu smanjivao gubitke hotela na Staroj planini

14. Januar 2016
'Falkenštajner' iz godine u godinu smanjivao gubitke hotela na Staroj planini

Odlazak "Falkenštajnera" sa Stare planine uzdrmao je stručnu javnost, jer ovakav potez svetski poznatog lanca hotela nikako nije dobar signal za potencijalne investitore u srpski turizam. Šta se krije iza povlačenja Austrijanaca iz hotela koji im je pre četiri godine dat na upravljanje, mediji pokušavaju da saznaju poslednjih desetak dana, ali pravih odgovora nema. 

Činjenice su da je "Falkenštajner" hteo da ugovor o menadžerstvu pretvori u onaj o zakupu, protiv čega, nije bila ni Vlada Srbije. Međutim, JP "Stara planina" je odbila da na mesto direktora postavi Aleksandra Vasilijevića, kog su Austrijanci predložili, što je njima bio dovoljan razlog da kažu kako ne žele više da budu deo priče na Staroj planini.

S druge strane imamo, uglavnom, šture zvanične informacije iz Vlade kako povlačenje "Falkenštajnera" "nije dobro za srpski turizam", i nezvanične da je ovo svojevrstan "tabu".

I za rukovodeće ljude u JP "Stara planina" priča o odlasku "Falkenštajnera" je izgleda "tabu".

- Direktor je na sastanku, ako ste hteli izjavu imate sve na sajtu - rečeno je "Danasu" u kancelariji v.d. direktora ovog preduzeća Vladimira Simovića. Na sajtu, međutim, nema odgovora zbog čega Vasilijević nije bio dobar kadar za mesto direktora, kao ni potvrde o čemu se samo spekuliše poslednjih dana, da domaćini na Staroj planini misle da bi oni bolje od bilo koga upravljali njihovim najboljim hotelom. Po principu - "Falkenštajner" je doneo brend, privukao turiste, postavio ceo kraj na noge i sad može da ide.

Od kada je "Falkenštajner" polovinom jula 2011. preuzeo hotel na Staroj planini iz godine u godinu prihodi se povećavaju, kako hotelu, tako i celom javnom preduzeću. Zahvaljujući njemu Stara planina postala je vrlo brzo "zlatna koka" za turizam istočne Srbije. Srazmerno, s brojem turista rasli su prihodi, a gubici se smanjivali.

Tako je u 2011. hotel zabeležio prihod od 4,3 miliona dinara, dok je gubitak bio za pola miliona veći od prihoda. Prihod hotela u 2012, prvoj godini koju je proveo u rukama "Falkenštajnera", bio je čak 103 miliona dinara, uz gubitke od 52 miliona dinara. Poslovni prihod je u 2013. bio 148 miliona dinara, dok je gubitak smanjen na 30 miliona dinara. Prema podacima iz APR-a, u 2014. hotel na Staroj planini beleži prihod od gotovo 173 miliona dinara, dok se gubitak smanjio na svega 4,4 miliona dinara.

Uporedo sa rastom prihoda najjače karike na ovoj planini, rasli su i prihodi Javnog preduzeća Stara planina. Tako je, na primer, prema podacima APR, JP "Stara planina", 2010. godinu završila sa 56 miliona dinara prihoda, da bi dve godine kasnije (prva cela godina u kojoj je "Falkenštajner" upravljao hotelom) taj prihod skočio je šest puta - na 300 miliona dinara. Prihod je porastao i u 2013, da bi 2014. JP "Stara planina" završila sa prihodom od 498 miliona dinara i gubitkom od svega 2,9 miliona dinara. Podaci pokazuju i da je u prvih 10 meseci 2015. broj turista na Staroj planini povećan za 51 odsto, broj stranaca za 80 odsto, a broj noćenja za 41 procenat.

Očigledno je da su trend rasta primetili i upravnici "Falkenštajnera", ali i vlasnici. Kako je svaka naredna sezona na Staroj planini bila bolja u odnosu na prethodnu, za očekivati je da bi možda već naredna godina donela preokret koji bi podrazumevao poslovanje sa dobitkom. "Falkenštajner" je očigledno želeo da napravi sledeći korak i ugovorom o zakupu napravi prostor za nova ulaganja, koja kao menadžeri nisu imali, dok je lokalna vlast, odnosno JP "Stara planina" očigledno shvatila da može to i sama. Naravno, to je veliko pitanje, jer su priliku da sami nešto urade imali i pre nego što je "Falkenštajner" stigao na Staru planinu. Činjenica je da je Stara planina kao destinacija živnula tek po dolasku Austrijanaca, a da ih se, ipak, tako lako neće odreći oni koji su ih doveli potvrđuju i nagoveštaji da bi premijer Aleksandar Vučić mogao da razgovara sa predstavnicima "Falkenštajnera" o njihovom ostanku na ovoj planini.

Izvor: Danas

 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Oporavak hotelijera očekuje se najranije 2022. godine
11. Jul 2020
Da je situacija u turizmu i ugostiteljstvu teška, ali da treba ostati pozitivan, složili...
Hotelijerstvo
Schlarafia – domaći proizvođač opreme za spavanje pokreće važnu temu za hotelijere: Higijenski aspekti posteljine
09. Jul 2020
Kada je reč o dušeku i pratećim elementima kreveta obično se u opisima za kvalitet...
Hotelijerstvo
Zabrinjavajuće stanje u hotelima i restoranima Srbije
09. Jul 2020
Na osnovu informacija koje su, u poslednjih nekoliko dana, udruženju HORES dostavile članice,...
Hotelijerstvo
Koliko će hotelsku industriju koštati novi standardi higijene?
08. Jul 2020
Hotelska industrija svim snagama pokušava da se oporavi i preživi situaciju koja je...