Vršac: raj za ljubitelje paraglajdinga

05. March 2019

Smešten na jugoistoku Banata, Vršac, osim bogate kulture i istorije ima mnogo toga da ponudi. S obzirom da je sam grad smešten u podnožju Vršačkih planina, a klimatski uslovi su takvi da vetar ovde duva 200 dana godišnje, ovo je idealno područje za razvoj paraglajdinga.

Udruženje koje je zaslužno za razvoj paraglajdinga u ovom području nosi naziv "Explore Serbia", a osnovano je radi razvoja avanturističkog duha i promocije seoskog turizma Srbije i Balkana. Osnivač udruženja Tatjana Anić kaže da udruženje svojim radom promoviše održivi turizam i podizanje ekološke svesti. Prema njenim rečima za paraglajding nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, niti fizička sprema, potrebna je samo dobra volja i želja za letenjem. Od odeće je najbolje obući se sportski i slojevito, a svaki putnik mora da potpiše izjavu o preuzimanju odgovornosti.

Let se izvodi u tandemu sa instruktorom. On pre leta drži kratku obuku koja podrazumeva upoznavanje sa opremom, ovladavanje tehnikom kontrole kupole paraglajdera na zemlji, a zatim sledi tandem let. Visina i dužina leta zavise od vremenskih uslova, trajanje je obično 15-20 min. Let se izvodi na Vršačkom bregu, jednom od najboljih mesta za paraglajding u Srbiji. Do Vršca prevoz se organizuje samostalno, a instruktor paraglajdinga vas vozi pravo na poletište.

Izvor: Vojvodinaonline

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...