Vršac: raj za ljubitelje paraglajdinga

05. Mart 2019

Smešten na jugoistoku Banata, Vršac, osim bogate kulture i istorije ima mnogo toga da ponudi. S obzirom da je sam grad smešten u podnožju Vršačkih planina, a klimatski uslovi su takvi da vetar ovde duva 200 dana godišnje, ovo je idealno područje za razvoj paraglajdinga.

Udruženje koje je zaslužno za razvoj paraglajdinga u ovom području nosi naziv "Explore Serbia", a osnovano je radi razvoja avanturističkog duha i promocije seoskog turizma Srbije i Balkana. Osnivač udruženja Tatjana Anić kaže da udruženje svojim radom promoviše održivi turizam i podizanje ekološke svesti. Prema njenim rečima za paraglajding nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, niti fizička sprema, potrebna je samo dobra volja i želja za letenjem. Od odeće je najbolje obući se sportski i slojevito, a svaki putnik mora da potpiše izjavu o preuzimanju odgovornosti.

Let se izvodi u tandemu sa instruktorom. On pre leta drži kratku obuku koja podrazumeva upoznavanje sa opremom, ovladavanje tehnikom kontrole kupole paraglajdera na zemlji, a zatim sledi tandem let. Visina i dužina leta zavise od vremenskih uslova, trajanje je obično 15-20 min. Let se izvodi na Vršačkom bregu, jednom od najboljih mesta za paraglajding u Srbiji. Do Vršca prevoz se organizuje samostalno, a instruktor paraglajdinga vas vozi pravo na poletište.

Izvor: Vojvodinaonline

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...