Vršac: raj za ljubitelje paraglajdinga

05. Mart 2019
Image by Kev from Pixabay
Image by Kev from Pixabay

Smešten na jugoistoku Banata, Vršac, osim bogate kulture i istorije ima mnogo toga da ponudi. S obzirom da je sam grad smešten u podnožju Vršačkih planina, a klimatski uslovi su takvi da vetar ovde duva 200 dana godišnje, ovo je idealno područje za razvoj paraglajdinga.

Udruženje koje je zaslužno za razvoj paraglajdinga u ovom području nosi naziv "Explore Serbia", a osnovano je radi razvoja avanturističkog duha i promocije seoskog turizma Srbije i Balkana. Osnivač udruženja Tatjana Anić kaže da udruženje svojim radom promoviše održivi turizam i podizanje ekološke svesti. Prema njenim rečima za paraglajding nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, niti fizička sprema, potrebna je samo dobra volja i želja za letenjem. Od odeće je najbolje obući se sportski i slojevito, a svaki putnik mora da potpiše izjavu o preuzimanju odgovornosti.

Let se izvodi u tandemu sa instruktorom. On pre leta drži kratku obuku koja podrazumeva upoznavanje sa opremom, ovladavanje tehnikom kontrole kupole paraglajdera na zemlji, a zatim sledi tandem let. Visina i dužina leta zavise od vremenskih uslova, trajanje je obično 15-20 min. Let se izvodi na Vršačkom bregu, jednom od najboljih mesta za paraglajding u Srbiji. Do Vršca prevoz se organizuje samostalno, a instruktor paraglajdinga vas vozi pravo na poletište.

Izvor: Vojvodinaonline

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...