UNWTO: Novi međunarodni kodeks - veća pravna zaštita za turiste

02. November 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Turistima će biti pružena veća pravna zaštita kao potrošačima prema novim planovima koje razvija Svetska turistička organizacija (UNWTO). Reč je o Međunarodnom kodeksu za zaštitu turista koji je UNWTO pripremio uz podršku gotovo 100 država članica, a namenjen je kao podrška turistima pogođenim vanrednim situacijama.

Na prvom sastanku Odbora za izradu međunarodnog kodeksa za zaštitu turista aktivno je učestvovao 92 države članice UNWTO-a, koje su zajedno usvojile konkretan akcioni plan za vraćanje poverenja turista kroz zajednički i usaglašeni okvir. U narednim nedeljama međunarodne organizacije, Evropska komisija, kao i privatne zainteresovane strane biće pozvane da se pridruže ovoj inicijativi radi postizanja poštenijeg i uravnoteženijeg udela odgovornosti među svim turističkim akterima u svetu nakon pandemije virusa COVID-19.

Uoči današnjeg sastanka, UNWTO je objavio Preporuke za pomoć međunarodnim turistima u vanrednim situacijama, postavljajući osnovu za Međunarodni kodeks za zaštitu turista.

Preporuke treba da sprovedu države i imaju za cilj da osiguraju da se odgovornost za turiste u vanrednim situacijama pravično deli u čitavom lancu turizma, uključujući:

  • Sprečavanje mogućih problema sastavljanjem planova za vanredne situacije i protokola koordinacije i obukom turističkih aktera za pomoć turistima u vanrednim situacijama
  • Pružanje informacija u realnom vremenu za turiste
  • Rešavanje prekogranične saradnje između vlada i pružalaca turističkih usluga
  • Negovanje bliske saradnje između vlada i pružalaca usluga putovanja i smeštaja
  • Rešavanje efikasnog povratka turista u svoje zemlje.

- Neizvesnost i nedostatak poverenja u putovanja su među najvećim izazovima sa kojima se suočavamo dok radimo na ponovnom pokretanju turizma. Međunarodni kodeks za zaštitu turista biće važan korak ka tome. Uspostavljanje standardnog seta minimalnih standarda zaštite potrošača za turiste pomoći će ljudima da se osećaju sigurnije i bezbednije na međunarodnim putovanjima. Takođe će osigurati da odgovornost za upravljanje problemima izazvanim ovom pandemijom bude pošteno podeljena u čitavom našem sektoru - rekao je Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO-a.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...