Šumski velnes u Specijalnom rezervatu prirode Obedska bara

04. November 2019

 Regionalnoj razvojnoj agenciji Srem u partnerstvu sa SRP "Obedska bara" odobren je projekat "Izgradnja kompleksa šumske kolibe – Debela gora". Izgradnja ovog objekta je u cilju unapređenja lovnog i ribolovnog turizma.

Sredstvima u iznosu od 5 miliona dinara Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, finansiraće ovaj projekat koji će u značajnoj meri doprineti razvoju i proširenju zajedničke turističke ponude Specijalnog rezervata prirode "Obedska bara" i Turističke organizacije opštine Pećinci. Planirani period realizacije je 10 meseci.
 
Za potrebe lovnog, ribolovnog i eko turizma – aktuelnog "šumskog velnesa", edukacije i promocije kulturnog nasleđa Donjeg Srema i područja Specijalnog rezervata prirode Obedska bara, sprovođenja pratećih aktivnosti u lovu i ribolovu, odmora i okupljanja pecaroša, edukacije studenata i dece školskog uzrasta u okviru praktične i terenske nastave iz oblasti lovstva, ribarstva, šumarstva i drugih bioloških i ekoloških nauka, ukazala se potreba za izgradnju autentičnog objekta šumskog područja.
 
Koliba kao i prostor za sedenje u vidu natkrivenih stolova i klupa ili panjeva za sedenje za 60 osoba, biće izrađen od prirodnih materijala-drvo, trska, šaš, blato, u skladu sa prirodnim ambijentom. Objekat bi bio replika nekadašnjih koliba stanovništva sremskih šuma u kome bi se mogla pripremati tradicionalna lovačka i ribolovačka jela.
 
S obzirom na to da su u zoni Kupinskih greda izrađene staze za šetnju Debela gora i Staza gromova, u okviru turističkih i edukativnih programa SRP Obedska bara, eko-etno kompleks bi se koristio za šetnje posetilaca i organizovanih grupa, odmor, jelo, radionice i sl, saopštila je RRA Srem.
 
Ovaj sadržaj biće upotpunjen ponudom Turističke organizacije opštine Pećinci koja ima razrađenu jednodnevnu turističku rutu, čijoj atraktivnosti umnogome doprinosi električni mini bus "Zeleni zmaj", dobijen kroz prethodni projekat RRA Srem i njenih partnera "Cikloturizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema", čiji donator je osim Vlade Švajcarske, bilo upravo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
 
 
Izvor: eKapija
Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...