Seoski turizam u Srbiji privlačan i za mlade

01. February 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Marija Labović, v.d. direktora Turističke organizacije Srbije (TOS), kaže da je potencijal domaćeg ruralnog turizma veliki, a da TOS kroz velike promotivne kampanje predstavlja manje poznate destinacije. U promociji seoskog turizma učestvuje i organizacija "Srbija za mlade", koja i na selu pronalazi ono što mlade zanima.

Petar Slavković iz organizacije "Srbija za mlade" kaže da, kada je ruralni turizam u pitanju, i domaći i strani gosti uživaju u organskoj hrani, pešačenju, obilasku planina, reka i jezera u blizini seoskih domaćinstava. On mlade turiste deli u dve grupe, a kako kaže, obe pronalaze nešto za sebe na selu.

- Jedna grupa su parovi, koji traže nešto romantičnije, mir i tišinu. Druga grupa su mladi koji bi da se zabave, upoznaju druge mlade ljude, i pri tom upoznaju kulturni i istorijski sadržaj koji se u okolini nalazi - objašnjava Petar.

Prema podacima njegove organizacije, najatraktivnije destinacije za mlade turiste u Srbiji, osim Beograda i Novog Sada, su planine Tara i Zlatibor, kao i Đavolja varoš.

- Ono što mladi vole, a što je zanimljivo i poželjno za turizam, je podela informacija na društvenim mrežama. Tako učestvuju u promociji destinacija koje nemaju mnogo novca i velike kapacitete da izađu u javnost i reklamiraju se - kaže Petar.

To potvrđuje i mladi Brazilac Tijago Fereiro, koordinator za međunarodnu saradnju udruženja "Srbija za mlade", koji na tečnom srpskom jeziku objašnjava kako je došlo do toga da promoviše Srbiju među svojim sunarodnicima.

- Tokom mog prvog dolaska putovao sam van Beograda i upoznao se sa planinama i prelepim krajevima. Mislio sam da je to jedno od najboljih putovanja u mom životu. Kada sam se vratio u Brazil hteo sam da promovišem Srbiju i promenim imidž koji ima. Već pet godina se bavim promocijom Srbije Brazilcima i svi su bili oduševljeni. Svi su se zaljubili u Srbiju, a niko nikada nije znao da objasni zašto su se zaljubili - objašnjava Tijago i dodaje da u svakom delu Srbije postoji nešto čarobno.

Da bi turisti, i domaći i strani, uživali u lepotama seoskih domaćinstava i uspeli da priđu planinama, rekama i jezerima, neophodna je adekvatna putna struktura, koja je u mnogim delovima zemlje u veoma lošem stanju. Marija Labović kaže da vlada ulaže i da će nastaviti da ulaže, kako bi se turizam što više razvio.

- Vlada Srbije od prošle godine izdvaja značajna sredstva u razvoj turizma, koji vidimo kao jednu od prioritetnih grana privrede. Ulaganja u infrastrukturu će se povećati, što će doprineti da se unapredi turizam - kaže Labović.

Smeštaj na Zlatiboru, Tari, Golji, Fruškoj gori i drugim zanimljvim destinacijama veoma je raznolik i iz godine u godinu sve brojniji.

Izvor: N1

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...