Proglašene "Izuzetne destinacije Evrope" u Srbiji

27. September 2019
Proglašene 'Izuzetne destinacije Evrope' u Srbiji

U Skupštini grada Beograda, danas je održana svečana dodela priznanja „Izuzetne destinacije Evrope“ – EDEN 2019 u Srbiji". Na svečanom otvaranju brojnim zvanicama obratili su se Rasim Ljajić - ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Štefen Hudolin - šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji i Marije Labović, v.d. direktora TOS-a.

Za "Izuzetnu destinaciju Evrope" proglašena je opština Kuršumlija, a dve prateće destinacije su Pećinci i Kruševac. U užem izboru za ovo prestižno priznanje našle su se i opštine Ivanjica i Mionica.
 
Tema ovogodišnjeg EDEN projekta koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja članica ili kandidata za članstvo u EU je „Zdravstveni i wellness turizam“, i ima za cilj da identifikuje i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i teritorijalno-specifičnu ponudu zdravstvenog i wellness turizma. Poseban naglasak biće stavljen na turističke proizvode i atrakcije kojima naša zemlja primarno raspolaže kada je ova tema u pitanju.

Turistička organizacija Srbije kao nosilac ovog projekta Evropske komisije po 4. put raspisala je konkurs u Srbiji, a tema projekta je uvek drugačija. Prve godine tema je bila "turizam i kulturno nasleđe", zatim "turizam i gastronomija", a tema prošlogodišnjeg projekta bila je "kulturni turizam".

Međunarodna promocija pobedničke i dve prateće destinacije biće obavljena kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža. One će takođe biti uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network), čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...