Proglašene "Izuzetne destinacije Evrope" u Srbiji

27. Septembar 2019
Proglašene 'Izuzetne destinacije Evrope' u Srbiji

U Skupštini grada Beograda, danas je održana svečana dodela priznanja „Izuzetne destinacije Evrope“ – EDEN 2019 u Srbiji". Na svečanom otvaranju brojnim zvanicama obratili su se Rasim Ljajić - ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Štefen Hudolin - šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji i Marije Labović, v.d. direktora TOS-a.

Za "Izuzetnu destinaciju Evrope" proglašena je opština Kuršumlija, a dve prateće destinacije su Pećinci i Kruševac. U užem izboru za ovo prestižno priznanje našle su se i opštine Ivanjica i Mionica.
 
Tema ovogodišnjeg EDEN projekta koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja članica ili kandidata za članstvo u EU je „Zdravstveni i wellness turizam“, i ima za cilj da identifikuje i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i teritorijalno-specifičnu ponudu zdravstvenog i wellness turizma. Poseban naglasak biće stavljen na turističke proizvode i atrakcije kojima naša zemlja primarno raspolaže.


- Turistička ponuda na teritoriji opštine Kuršumlija, naročito u oblasti zdravstvenog i velnes turizma, predstavlja pozitivan primer preobražaja nekadašnjih rehabilitacionih centara usredsređenih prvenstveno na pružanje medicinskih usluga ka savremenim trendovima obogaćivanja sadržaja velnes ponudom. O tome svedoče, pre svega, moderni velnes i spa centri u hotelima Prolom i Lukovske banje, a nakon predstojećeg sređivanja Kuršumlijske banje i završetka novog hotela u Lukovskoj banji, turistička ponuda Kuršumlije biće dodatno osnažena, svrstavajući ovu opštinu među najistaknutije destinacije u Srbiji u oblasti zdravstvenog i velnes turizma - saopštio je TOS.


Međunarodna promocija pobedničke i dve prateće destinacije biće obavljena kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža. One će takođe biti uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network), čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...