Novi Pazar među izuzetnim destinacijama Evrope

29. March 2018
Novi Pazar među izuzetnim destinacijama Evrope

Proteklih dana u Briselu održani su događaji posvećeni konkursu za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN). Na nacionalnom konkursu u Srbiji, koji je tokom 2017. godine sprovela Turistička organizacija Srbije, pobedio je Novi Pazar. Tema je bila „Kulturni turizam“, a poseban naglasak stavljen je na materijalno kulturno nasleđe na listi nepokretnih dobara Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na listi UNESKO kulturne baštine i u okviru tematskih kulturnih ruta.

Na evropskoj svečanosti u Briselu, održanoj u reprezentativnom zdanju „Concert Noble“, 18 destinacija u Evropi koje su pobedile na ovogodišnjim nacionalnim konkursima dobilo je priznanja koja je u ime Evropske komisije uručio Slavomir Tokarski, direktor za inovacije i nove proizvodne tehnologije u Generalnom direktoratu za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća u Evropskoj komisiji.

Priznanje za Novi Pazar primili su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i direktorka Turističke organizacije Novi Pazar Ljiljana Lešević, a u delegaciji iz Srbije bio je još i predstavnik Turističke organizacije Srbije, Dejan Crnomarković, kao nacionalni koordinator EDEN programa za Srbiju.

Pobednička destinacija Novi Pazar konkurisala je sa materijalnim kulturnim nasleđem koje, između ostalog, obuhvata spomenike na UNESCO listi – srednjovekovni kompleks Stari Ras sa Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) i manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi koji su deo kulturne rute Saveta Evrope „Transromanika“, zatim znamenitosti iz osmanskog perioda – Novopazarsku tvrđavu sa starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamiju, Isa-begov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji odslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije i dinamičan razvoj ove multikulturalne sredine. Nacionalna ceremonija dodele nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama održana je u decembru prošle godine u Beogradu.

Tokom 12. sastanka Mreže izuzetnih destinacija Evrope (EDEN Network), predstavnici izabranih destinacija potpisali su i Briselsku deklaraciju, kojom se njihove destinacije obavezuju na učešće u stalnoj razmeni dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...