Neostvarene turističke projekcije - od svemirskog do tornado turizma

17. July 2017
Neostvarene turističke projekcije - od svemirskog do tornado turizma

Svake godine objavljuju se predviđanja o turizmu i putovanjima. Većina ovih prognoza zasnovana je na egzaktnim podacima i trendovima, no, zbog promena u očekivanjima potrošača i tehnologiji, mnoge su ostale samo mrtvo slovo na papiru.

Izdvajamo neke od neostvarenih turističkih projekcija, kojima će biti potrebno još vremena da bi zaživele:

Svemirski turizam

I pre nego što je "Virgin Galactic" 2013. izveo probne letove u svemir, mnogo se govorilo o svemirskom turizmu kao jednom od važnih trendova u skorijoj budućnosti. Lansiranje svemirskog broda na raketni pogon bilo je značajna prekretnica u rekreativnim putovanjima u svemir. Međutim, visoki troškovi - oko petina miliona dolara po putniku - ovaj vid turizma stavili su van domašaja opšte javnosti.

Četiri godine kasnije, svemirski turizam je i dalje avantura rezervisana za budućnost. Tek kada tehnologija za izvođenje ovakvih letova postane jeftinija, očekuje se da će svemirski turizam postati mejnstrim.

Putovanja preko društvenih mreža

Pre 2014. došlo je do porasta koncepta putovanja preko različitih onlajn društvenih platformi koje su okupljale korisnike sa zajedničkim interesovanjima za putovanja, kako bi udružili svoje resurse i novac, i sa rancima na leđima krenuli na zajedničko putovanje. Te društvene mreže okupljale su strance koje je povezivala isključivo njihova strast za putovanjima, koja bi tako bila jeftinija, zabavnija i angažovanija.

Ipak, bezbednosni izazovi - pre svega, zbog putovanja sa strancima, a zatim i zbog nasilja, sukoba i nereda širom sveta, ugušili su entuzijazam kod određenog broja ljudi, što je uticalo da odustanu od ovakvog vida putovanja. Kako se bezbednosna situacija u svetu bude popravljala, tako će ovaj način putovanja dobiti novi impuls.

Tornado turizam

Početkom 2013. godine predviđalo se da će ovaj ekstremni vid turizma postati trend među adrenalinskim zavisnicima. Tornado turizam, naročito popularan u SAD, okupljao je ljude iz celog sveta, na čelu sa turističkim vodičima koji su uglavnom imali meteorološkog iskustva. Tornado turizam svodio se na otiskivanje u vrtlog vetra i pokušaj da se kroz njegove udare dopre čak do epicentra tornada.

Ovakav vid turizma, uprkos projekcijama rasta njegove popularnosti, nije naišao na veliko interesovanje. Visoki troškovi osiguranja ovakvog putovanja i relativno visoki rizici po život glavni su razlozi što ovaj ekstrmni vid turizma nije zaživeo.

Fleksibilna odjava iz hotela

Na putovanjima se redovno susrećemo sa situacijom da hotelsku sobu moramo napustiti najkasnije u 12h, bez obzira što je naš let tek u kasnim satima. Tokom poslednjih pet godina, došli su do izražaja zahtevi i prognoze da će fleksibilna odjava iz hotela konačno postati trend koji će biti široko prihvaćen u većini hotela.

No, pokazalo se da je ova opcija moguća samo ukoliko se ostanak u sobi dodatno plati po satu korišćenja.

Nosivi uređaji

Krajem 2015. i tokom cele 2016. godine predviđalo se da će nosivi uređaji postati trend na putovanjima, poput slušalica koje prevode strane jezike u realnom vremenu, VR naočara, itd.

Međutim, tome se isprečio dvostruki izazov: zaostajanje u prihvatanju tehnologija koje se mogu nositi i, shodno tome, usporen rad na razvoju nosivih uređaja od strane samih kompanija.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Pozivnica: Obeležimo zajedno rođendan Novog Sada - 1. februar
27. January 2021
Udruženje turističkih vodiča Novog Sada i Turistička organizacija Grada Novog Sada, povodom...
Tourism
Interaktivni turistički info panel na rekonstruisanom Savskom trgu
27. January 2021
 Na upravo rekonstruisanom Savskom trgu, koji sa novim spomenikom Stefanu Nemanji i...
Tourism
U pripremi protokol za ulazak Srba u Grčku, vakcina prednost, ne i uslov
27. January 2021
 Direktor Jute Aleksandar Seničić, rekao je, povodom putovanja srpskih državljana u...
Tourism
Podeljeno već više od 23.000 vaučera za subvencionisani odmor  u 2021. godini
26. January 2021
Da država nastavlja sa akcijom podrške turističkoj privredi i u ovoj godini, najbolje...