Kulturna baština Srbije najinteresantnija turistima

24. July 2018

Očuvanje kulturne baštine i ulaganje u kulturne i istorijske znamenitosti, tesno su povezani sa turizmom u Srbiji. Anketa Turističke ogranizacije Srbije pokazuje da baš kulturna baština u našu zemlju privlači 65% turista. Za restauracije tvrđava i muzeja teško bismo izdvojili milione evra da nije pretpristupnih fondova Evropske unije, a u pisanju projekata sve smo veštiji.

Još je pod skelama Momčilov grad, jedna od najlepših srpskih tvrđava. Kroz prekograničnu saradnju, iz pretpristupnih fondova Evropske unije, u njenu rekonstrukciju slilo se više od 400.000 evra, što je značajno za ceo Pirotski kraj.

- To je jedan od simbola našeg grada. Dugo godina je bila tvrđava zapostavljena, vratili smo joj stari sjaj - ističe Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Evropska unija u Srbiji podržava oblast kulture ne samo kroz prekograničnu saradnju, već i programom podrške kulturi i civilnom društvu, kao i Programom "Evropa za građane i građanke" i tako finansira obnovu mnogobrojnih spomenika kulture.

- Lepenski vir, Viminacijum, Feliks Romulijana, sve posećenije su naše tvrđave. Tu bih na prvom mestu izdvojila Golubačku tvrđavu, ali privodi se kraju i restauracija Ramske tvrđave, Tvrđave Bač. Svi lokaliteti tog tipa izazovu neverovatno pozitivnu reakciju posetilaca - naglašava Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Organizacijama koje bi u sferi kulture da apliciraju za evropski novac, pomaže Desk Kreativna Evropa Srbija, pri resornom ministarstvu.

- Srbija je od 2014. godine već povukla preko 5 miliona evra, u to ne ulazi 2018. godina jer očekujemo, imali smo veliki konkurs za kulturnu baštinu i čekamo rezultate, bukvalno za koji dan - kaže Dimitrije Tadić iz Deska Kreativna Evropa Srbija.

Više poselitalaca na lokalitetima

Ulaganje u kulturnu baštinu, od značaja je za ukupan lokalni razvoj.

- Svi ovi lokaliteti u koje je uloženo u prethodnom periodu su duplirali ili triplirali broj posetilaca koji su došli, obišli, koji su kupili ulaznice da se upoznaju sa tim sadržajem i samim tim su imali i dodatnu potrošnju u tim mestima -objašnjava Labović.

Tako je i u Subotici koja je nedavno upotpunila ponudu obnovljenom sinagogom. Ona je bila među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

- To ispunjava sa jednim ogromnim, ogromnim zadovoljstvom čitavu jevrejsku zajednicu, To je jedan izuzetan događaj zato što sedamdeset godina nešto ovako nije bilo - ukazao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Inače, u Golubačku tvrđavu uloženo je skoro 7 miliona evra, a kad se podvuče crta, bespovratna sredstva evropskih fondova od 22 miliona evra uložena su u još sedam važnih kulturnih dobara.

Izvor: RTS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...