Emirates preduzeo dodatne mere čišćenja i dezinfekcije svih aviona

10. March 2020
Foto: Emirates.com
Foto: Emirates.com

Najveća globalna avio-kompanija Emirates preduzela je dodatne mere u odnosu na one koje propisuju struka i regulatorna tela, kako bi odgovorila na trenutni svetski problem sa širenjem koronavirusa Covid-19. Novim merama ova kompanija štiti zdravlje i udbonost putnika i pruža i utiče na smanjenje stresa zbog aktuelne situacije, prenosi portal Aviatica.

U saopštenju avio-kompanije Emirates, navodi se da je ova kompanija počela da sprovodi mere dodatnog čišćenja i dezinfekcije putničke kabine i svih površina koje putnici dodiruju. Mere su uvedene u skladu sa najnovijim otkrićima zdravstvenih stručnjaka koja pokazuju da se virus Covid-19 primarno prenosi dodirom, tvrdi se u saopštenju Emiratesa.

Prilikom čišćenja koristi se odobreno hemijsko sredstvo koje dokazano uništava viruse i mikrobe i na površinama ostavlja dugotrajni zaštitni sloj koji štiti od nove kontaminacije virusima, bakterijama i gljivicama, a pritom ne šteti okolini.

Proces čišćenja obuhvata detaljno brisanje svih površina, od prozora, rasklopnih postolja i dodirnih ekrana koji su ugrađeni u sedišta, naslona za ruke, sedišta, ploča, ventilacijskih otvora i pregrada za prtljag u putničkim kabinama, pa sve do toaleta, kuhinje i prostora za odmor osoblja. Sve te mere su dodatne u odnosu na već standardne procedure promene navlaka na naslonima za glavu, časopisa i svih ostalih materijala za čitanje, usisavanje i drugih.

Da bi se ceo proces ovakvog čišćenja aviona obavio za samo sat vremena koliko ima između dva leta, potreban je tim od 18 osoba za Boeing 777, odnosno 36 osoba za Airbus A380. U periodu od 24 sata na taj se način prosečno očisti 248 aviona.

Ako se na nekom od letova ustanovi sumnja ili potvrda prisustvo virusa COVID-19, Emirates će preduzeti i dodatne mere dubinskog čišćenja i dezinfekcije u trajanju od 6 do 8 sati. One obuhvataju i prskanje unutrašnjosti kabine i nameštaja dezinfikacionim sredstvom i zamenu navlaka na sedištima i jastučića u zahvaćenom području, kao i zamenu svih HEPA filtera.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...