Eko Tamiš – novi turistički proizvod Srbije i Rumunije

16. April 2019
Eko Tamiš – novi turistički proizvod Srbije i Rumunije

Reka Tamiš i njenih 350 kilometara obale od maja će biti novina u turističkoj ponudi Srbije i Rumunije, zahvaljujući projektu „Eko Tamiš – novi turistički proizvod”, Intereg IPA programa prekogranične saradnje dve zemlje. Privredna komora Srbije, Regionalna komora južnobanatskog okruga u saradnji sa Pokretom gorana i Centrom volontera Pančevo i, s rumunske strane, dve asocijacije – „Miltonija” iz Temišvara i ona za promociju i razvoj turizma, ujedinjeni privode kraju projekte razvoja turističkih i ekonomskih potencijala zajedničke reke, kako bi od predstojeće sezone zaživeli kao održivi.

Duž toka banatske „kičme”, od nastajanja u Rumuniji do ušća Tamiša u Dunav kod Pančeva, postavljaju se osmatračnice za ptice, mostići, obeležavaju biciklističke staze, uređuje prostor za sportski ribolov, postavljaju klupe, stolovi, kante za otpatke, info-table, putokazi... Turistima će na raspolaganju biti i još jedan katamaran u Pančevu, kanui i bicikli za iznajmljivanje. Projekat je sprovođen godinu i po dana, za šta je Evropska unija izdvojila milion evra, a sufinansiraju ga i države učesnice, kako bi doprinele razvoju manje poznatih lokacija i ponude duž čitavog toka Tamiša.

- Imamo značajne potencijale, međutim, u kontinentalnom turizmu nismo imali pravi odgovor za veće privlačenje turista. Istorija, običaji, gastronomija, narodna radinost turistima mogu biti interesantni. Ono što nam nedostaje jesu veći smeštajni kapaciteti, pa je i cilj da ih, bez velikih infrastrukturnih zahvata, podignemo na viši nivo - kaže dr Marko Ćulibrk, direktor RPK Južnobanatskog upravnog okruga, napominjući da je vreme iskorišćeno i za nastupe na sajmovima, organizovanje trening-centara, gde je prošlo 230 polaznika, od članova lokalnih samouprava, mikropreduzeća iz regije, različitih udruženja do animatora.

U pripremi su promotivne ture za predstavnike medija i turističke radnike, mapirani katalozi na srpskom i engleskom jeziku za pecaroše, one koji bi da pešače, voze bicikl ili posmatraju ptice, a aktivnosti prati i elektronski vodič u pružanju što kvalitetnije usluge na ovom potezu. Osim opremanja obala „kičme” regiona, unapređena je i lokalna infrastruktura za sve rečene aktivnosti za koje postoji interesovanje domaćih gostiju, ali i onih iz inostranstva.

Oživljavanjem dolina lenje reke živnuće i veliki broj naselja koja se na nju oslanjaju i kraj nje žive. Od maja, kada će velika regata označiti kraj ovog projekta, zapravo započinje da se provodi u delo želja privrednika, turističkih poslenika i domaćina da im gosti što više borave u prirodi, a Tamiš postane uzbudljiva destinacija, oaza ekološkog turizma i lokomotiva održivog razvoja lokalnih zajednica.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...