Eko Tamiš – novi turistički proizvod Srbije i Rumunije

16. April 2019
Eko Tamiš – novi turistički proizvod Srbije i Rumunije

Reka Tamiš i njenih 350 kilometara obale od maja će biti novina u turističkoj ponudi Srbije i Rumunije, zahvaljujući projektu „Eko Tamiš – novi turistički proizvod”, Intereg IPA programa prekogranične saradnje dve zemlje. Privredna komora Srbije, Regionalna komora južnobanatskog okruga u saradnji sa Pokretom gorana i Centrom volontera Pančevo i, s rumunske strane, dve asocijacije – „Miltonija” iz Temišvara i ona za promociju i razvoj turizma, ujedinjeni privode kraju projekte razvoja turističkih i ekonomskih potencijala zajedničke reke, kako bi od predstojeće sezone zaživeli kao održivi.

Duž toka banatske „kičme”, od nastajanja u Rumuniji do ušća Tamiša u Dunav kod Pančeva, postavljaju se osmatračnice za ptice, mostići, obeležavaju biciklističke staze, uređuje prostor za sportski ribolov, postavljaju klupe, stolovi, kante za otpatke, info-table, putokazi... Turistima će na raspolaganju biti i još jedan katamaran u Pančevu, kanui i bicikli za iznajmljivanje. Projekat je sprovođen godinu i po dana, za šta je Evropska unija izdvojila milion evra, a sufinansiraju ga i države učesnice, kako bi doprinele razvoju manje poznatih lokacija i ponude duž čitavog toka Tamiša.

- Imamo značajne potencijale, međutim, u kontinentalnom turizmu nismo imali pravi odgovor za veće privlačenje turista. Istorija, običaji, gastronomija, narodna radinost turistima mogu biti interesantni. Ono što nam nedostaje jesu veći smeštajni kapaciteti, pa je i cilj da ih, bez velikih infrastrukturnih zahvata, podignemo na viši nivo - kaže dr Marko Ćulibrk, direktor RPK Južnobanatskog upravnog okruga, napominjući da je vreme iskorišćeno i za nastupe na sajmovima, organizovanje trening-centara, gde je prošlo 230 polaznika, od članova lokalnih samouprava, mikropreduzeća iz regije, različitih udruženja do animatora.

U pripremi su promotivne ture za predstavnike medija i turističke radnike, mapirani katalozi na srpskom i engleskom jeziku za pecaroše, one koji bi da pešače, voze bicikl ili posmatraju ptice, a aktivnosti prati i elektronski vodič u pružanju što kvalitetnije usluge na ovom potezu. Osim opremanja obala „kičme” regiona, unapređena je i lokalna infrastruktura za sve rečene aktivnosti za koje postoji interesovanje domaćih gostiju, ali i onih iz inostranstva.

Oživljavanjem dolina lenje reke živnuće i veliki broj naselja koja se na nju oslanjaju i kraj nje žive. Od maja, kada će velika regata označiti kraj ovog projekta, zapravo započinje da se provodi u delo želja privrednika, turističkih poslenika i domaćina da im gosti što više borave u prirodi, a Tamiš postane uzbudljiva destinacija, oaza ekološkog turizma i lokomotiva održivog razvoja lokalnih zajednica.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...