Digitalni nomadi u Vojvodini: Šta ih očekuje, osim kvalitetne internet mreže i pristupačnih cena?

22. September 2022
Photo by Austin Distel on Unsplash
Photo by Austin Distel on Unsplash
Vodič za digitalne nomade
Vodič za digitalne nomade

 Nedavno je u prostorijama Turističke organizacije grada Novog Sada održana promocija prvog štampanog vodiča za digitalne nomade na engleskom jeziku, u kome su predstavljeni potencijali i uslovi za boravak ovih neobičnih turista u Vojvodini. Ko su digitalni nomadi, šta ih privlači i gde je Srbija na mapi svetskih destinacija saznali smo u razgovoru sa Ilijom Ćalinom, kooautorom pomenutog vodiča, osnivačem platforme Be Happy Work and Travel iz Londona, posvećenom promociji digitalnih nomada, poslova na daljinu i tehnologija.

Prošle godine, tačnije u novembru 2021. godine, osnovano je udruženje „Be Happy Work and Travel" u Novom Sadu gde je Nikola Sivč izabran za predsednika udruženja. Ilija i Nikola su uz stručnu pomoć tima Pokrajinskog sekretarijata za Privredu i Turizam, Turističke organizaciji Novog Sada, Nomad liste i drugih sličnih platformi, osmislili i izradili prvi štampani vodič za digitalne nomade na engleskom jeziku, u kome je predstavljena Vojvodina. Ilija Ćalina, za Turistički Svet otkriva da su vodič pripremali tokom leta i da će štampana verzija biti dostupna posetiocima Turističkih organizacija gradova u Vojvodini, kao i mnogim turističkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Kako bi vodič došao do što više digitalnih nomada širom Evrope i sveta u planu je promocija elektronske verzije vodiča putem interneta i posredstvom e-mail kampanja.

Kako je sve počelo? 

- U novonastalim okolnostima usled pandemije korona virusa, nakon 12 godina rada u reviziji i računovodstvu u Londonu, rešio sam da promenim karijeru, te i život. Odlučio sam da osnujem platformu za poslove na daljinu i promociju digitalnih nomada „Be Happy Work and Travel“ u Londonu. Naime, u junu 2020. godine, u jeku pandemije, posetio sam Atinu i na jednoj „divljoj“ plaži sam primetio veliki broj stranaca kako radi na svojim računarima. Bili su to digitalni nomadi iz Švedske, Norveške, Holandije i Velike Britanije, koji putuju i rade. Od njih sam dobio brojne savete o tome koje kurseve treba da završim ako želim da se bavim digitalnim marketingom, kopirajtingom, kako bih i sam mogao da postanem digitalni nomad. I tako je sve počelo. Po povratku u London, dao sam otkaz u firmi i napustio neke druge aktivnosti koje sam obavljao za našu zajednicu u Londonu. Shvatio sam da je život koji živim jako kratak i da treba da ga živim onako kako mi srce kaže – objašnjava Ćalina.

Ko su digitalni nomadi i kako ih privući?

Prosečan nomad ima 40 godina, a prema nekim studijama najstariji digitalni nomad koji je još uvek aktivan ima 72 godine. Kada je reč o odnosu polova, situacija je gotovo izjednačena – muških nomada je 50,19 odsto, a ženskih 49,81 odsto. Muškarci se najčešće bave marketingom, IT/razvojem i digitalnim dizajnom, dok su među damama popularna kreativna zanimanja poput digitalnog dizajna, pisanja i animacije. Većina nomada je u braku, gde zajedno putuju i rade sa svojim partnerima. Kada je reč o novcu, prosečna godišnja plata digitalnih nomada je 114.171 evra, dok su mesečni troškovi života i rada na udaljenim destinacijama oko 1793 evra.

Mnoge zemlje uvode specijalne Digital Nomad vize, ali osim toga postoje i Remote Work i Freelancer vize. Najpopularnije destinacije za nomade su: Antigua i Barbuda, Bali, Hrvatska, Češka, Kostarika, UAE – Dubai, Nemačka, Island, Turska, Tajland, Portugal i Meksiko. Na jednoj destinaciji se najčešće zadržavaju između 3 i 9 meseci, kupuju lokalne proizvode i usluge, te doprinose razvoju lokalnih ekonomija i BDP-u, gde se procenjuje da digitalni nomadi ukupno godišnje potroše 787 milijardi dolara.

Kada je reč o reputaciji Srbije na svetskoj mapi destinacija koje žele da privuku digitalne nomade, naš sagovornik otkriva da je Srbija prepoznata kao zemlja dobre organske hrane, pristupačnih cena života u odnosu na njihove države, gostoljubivih ljudi i dobrog noćnog provoda. Jedina neprijatnost sa kojom se pojedini nomadi susreću je homofobija i rasizam.

- Zato smo kao težište u vodiču uzeli činjenicu da je naša policija veoma profesionalna i uvek spremna na brzu reakciju i da je Srbija jedna od najbezbednijih zemalja u Evropi – dodaje Ćalina.

Budi srećan, radi i putuj!

Udruženje „Be Happy Work and Travel“ je u saradnji sa istoimenom platformom za poslove na daljinu iz Londona pokrenulo projekat prekvalifikacije za poslove na daljinu – „Ista Šansa“, u kome je do sada učestvovalo 52 polaznika iz Srbije, regiona i dijaspore, sa ciljem da se prekvalifikuju za neko od „digital nomad friendly“ zanimanja.

Ali to nije sve. U planu Udruženja su novi projekti.
- Naše istoimeno udruženje iz Zagreba priprema Vodič Split-Dalmacija za 2023. godinu, a naša istoimena plaforma iz Londona priprema vodič za London i Dubai. U planu nam je otvaranje udruženja u više zemalja, ali sve u svoje vreme – zaključuje Ćalina rečima da je još jedan od prioriteta širenje mreže koordinatora, koji žive stilom digitalnih nomada, te u tom smislu ističe, predsednika udruženja Nikolu Sivča, voice over glasovnog glumca i grafičkog dizajnera.

Redakcija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...