Digitalni nomadi u Vojvodini: Šta ih očekuje, osim kvalitetne internet mreže i pristupačnih cena?

22. Septembar 2022
Photo by Austin Distel on Unsplash
Photo by Austin Distel on Unsplash
Vodič za digitalne nomade
Vodič za digitalne nomade

Nedavno je u prostorijama Turističke organizacije grada Novog Sada održana promocija prvog štampanog vodiča za digitalne nomade na engleskom jeziku, u kome su predstavljeni potencijali i uslovi za boravak ovih neobičnih turista u Vojvodini. Ko su digitalni nomadi, šta ih privlači i gde je Srbija na mapi svetskih destinacija saznali smo u razgovoru sa Ilijom Ćalinom, kooautorom pomenutog vodiča, osnivačem platforme Be Happy Work and Travel iz Londona, posvećenom promociji digitalnih nomada, poslova na daljinu i tehnologija.

Prošle godine, tačnije u novembru 2021. godine, osnovano je udruženje „Be Happy Work and Travel" u Novom Sadu gde je Nikola Sivč izabran za predsednika udruženja. Ilija i Nikola su uz stručnu pomoć tima Pokrajinskog sekretarijata za Privredu i Turizam, Turističke organizaciji Novog Sada, Nomad liste i drugih sličnih platformi, osmislili i izradili prvi štampani vodič za digitalne nomade na engleskom jeziku, u kome je predstavljena Vojvodina. Ilija Ćalina, za Turistički Svet otkriva da su vodič pripremali tokom leta i da će štampana verzija biti dostupna posetiocima Turističkih organizacija gradova u Vojvodini, kao i mnogim turističkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Kako bi vodič došao do što više digitalnih nomada širom Evrope i sveta u planu je promocija elektronske verzije vodiča putem interneta i posredstvom e-mail kampanja.

Kako je sve počelo? 

- U novonastalim okolnostima usled pandemije korona virusa, nakon 12 godina rada u reviziji i računovodstvu u Londonu, rešio sam da promenim karijeru, te i život. Odlučio sam da osnujem platformu za poslove na daljinu i promociju digitalnih nomada „Be Happy Work and Travel“ u Londonu. Naime, u junu 2020. godine, u jeku pandemije, posetio sam Atinu i na jednoj „divljoj“ plaži sam primetio veliki broj stranaca kako radi na svojim računarima. Bili su to digitalni nomadi iz Švedske, Norveške, Holandije i Velike Britanije, koji putuju i rade. Od njih sam dobio brojne savete o tome koje kurseve treba da završim ako želim da se bavim digitalnim marketingom, kopirajtingom, kako bih i sam mogao da postanem digitalni nomad. I tako je sve počelo. Po povratku u London, dao sam otkaz u firmi i napustio neke druge aktivnosti koje sam obavljao za našu zajednicu u Londonu. Shvatio sam da je život koji živim jako kratak i da treba da ga živim onako kako mi srce kaže – objašnjava Ćalina.

Ko su digitalni nomadi i kako ih privući?

Prosečan nomad ima 40 godina, a prema nekim studijama najstariji digitalni nomad koji je još uvek aktivan ima 72 godine. Kada je reč o odnosu polova, situacija je gotovo izjednačena – muških nomada je 50,19 odsto, a ženskih 49,81 odsto. Muškarci se najčešće bave marketingom, IT/razvojem i digitalnim dizajnom, dok su među damama popularna kreativna zanimanja poput digitalnog dizajna, pisanja i animacije. Većina nomada je u braku, gde zajedno putuju i rade sa svojim partnerima. Kada je reč o novcu, prosečna godišnja plata digitalnih nomada je 114.171 evra, dok su mesečni troškovi života i rada na udaljenim destinacijama oko 1793 evra.

Mnoge zemlje uvode specijalne Digital Nomad vize, ali osim toga postoje i Remote Work i Freelancer vize. Najpopularnije destinacije za nomade su: Antigua i Barbuda, Bali, Hrvatska, Češka, Kostarika, UAE – Dubai, Nemačka, Island, Turska, Tajland, Portugal i Meksiko. Na jednoj destinaciji se najčešće zadržavaju između 3 i 9 meseci, kupuju lokalne proizvode i usluge, te doprinose razvoju lokalnih ekonomija i BDP-u, gde se procenjuje da digitalni nomadi ukupno godišnje potroše 787 milijardi dolara.

Kada je reč o reputaciji Srbije na svetskoj mapi destinacija koje žele da privuku digitalne nomade, naš sagovornik otkriva da je Srbija prepoznata kao zemlja dobre organske hrane, pristupačnih cena života u odnosu na njihove države, gostoljubivih ljudi i dobrog noćnog provoda. Jedina neprijatnost sa kojom se pojedini nomadi susreću je homofobija i rasizam.

- Zato smo kao težište u vodiču uzeli činjenicu da je naša policija veoma profesionalna i uvek spremna na brzu reakciju i da je Srbija jedna od najbezbednijih zemalja u Evropi – dodaje Ćalina.

Budi srećan, radi i putuj!

Udruženje „Be Happy Work and Travel“ je u saradnji sa istoimenom platformom za poslove na daljinu iz Londona pokrenulo projekat prekvalifikacije za poslove na daljinu – „Ista Šansa“, u kome je do sada učestvovalo 52 polaznika iz Srbije, regiona i dijaspore, sa ciljem da se prekvalifikuju za neko od „digital nomad friendly“ zanimanja.

Ali to nije sve. U planu Udruženja su novi projekti.
- Naše istoimeno udruženje iz Zagreba priprema Vodič Split-Dalmacija za 2023. godinu, a naša istoimena plaforma iz Londona priprema vodič za London i Dubai. U planu nam je otvaranje udruženja u više zemalja, ali sve u svoje vreme – zaključuje Ćalina rečima da je još jedan od prioriteta širenje mreže koordinatora, koji žive stilom digitalnih nomada, te u tom smislu ističe, predsednika udruženja Nikolu Sivča, voice over glasovnog glumca i grafičkog dizajnera.

Redakcija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. Oktobar 2023
Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza dužine 16...
Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...