Wine Jam Terroirs 2019 - Prvi festival prirodnih i oranž vina

28. November 2019
Wine Jam Terroirs 2019 - Prvi festival prirodnih i oranž vina

Trend koji je u globalnom vinskom svetu prisutan tek nekoliko godina stiže i u Srbiju, a biće predstavljen u subotu 30. novembra u hotelu Metropol Palace Beograd, gde će biti održan Wine Jam Terroirs 2019, prvi festival prirodnih i oranž vina.

Razvoj vinarstva u Srbiji tokom poslednjih dvadesetak godina doprineo je da se srpska vina dobro pozicioniraju na svetskoj vinskoj sceni, a da bi održali tu poziciju veoma je važno da domaći vinari i dalje idu u korak sa svetskim trendovima, navodi se u saopštenju.

Najnoviji trend su potpuno prirodna vina, među kojima se posebno ističu ona oranž boje, što znači da smo dobili četvrtu boju vina. Prirodna vina se proizvode na način kako se to nekada radilo i isključivo od organski uzgajanog grožđa odnosno bez upotrebe sintetičke hemije, đubriva, visoke tehnologije i enoloških sredstava, koja obezbeđuju da vina na tržište stignu onakva kako su potrošači navikli i očekuju. Vinari "naturalisti" upravo žele da njihovo vino bude jedinstveno i prepoznatljivo.

U svetu ljudi tragaju za nečim posebnim iz želje za zdravim životom, ali i hedonizmom, pa su prirodna vina naročito popularna u najelitnijm restoranima sveta, jer imaju izražen karakter i individualnost. Bogatstvo ukusa i aroma ovih vina vrlo su inspirativni vrhunskim kuvarima da osmisle jela koja idu uz njih.

Na festivalu Wine Jam Terroirs 2019 predstaviće se vinarije iz Srbije, među kojima su neke već međunarodno poznate po svojim prirodnim i oranž vinima, kao i po našim autohtonim sortama grožđa. To su uglavnom manje porodične vinarije, pa su količine vina koje proizvedu male i nemaju ekonomski značaj za zemlju. Međutim, važno je što se ova srpska vina nalaze u elitnim restoranima sveta, pa na najbolji način promovišu Srbiju.

Pored srpskih, predstavniće se i više vinarija iz Slovenije, Italije i Hrvatske gde je ovaj način vinarstva duže prisutan. Na prvom Festivalu prirodnih i oranž vina predstaviće se oko 40 izlagača, a među njima i nekoliko proizvođača delikatesa.

Ulaz za posetioce je od 17 sati, a svi ljubitelji vina karte za ovaj poseban festival mogu kupiti preko tickets.rs ili na samom događaju.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...