Viski turizam u Irskoj: Čuvena "Jameson" destilerija ponovo otvorena za posetioce

23. March 2017
Viski turizam u Irskoj: Čuvena 'Jameson' destilerija ponovo otvorena za posetioce

Nakon renoviranja koje je otpočelo u septembru prošle godine, kuća popularnog irskog viskija "Jameson" ponovo je otvorena za javnost. Za novi izgled "Jameson" destilerije u Dablinu bio je zadužen studio "BRC Imagination Arts", potkrepivši priču o istoriji kompanije koja je stvorila najuspešniji irski brend viskija.

Nove tehnologije postavljene su u istorijsko okruženje destilerije, kako bi se što bolje dočarala priča o ovom viskiju. Posetioci sada imaju priliku da odaberu neku od tri kompletno vođene ture, uključujući "The Bow St. Experience" - degustacionu turu sa fokusom na priče o "Jamesonovom" bogatom nasleđu i tekućim inovacijama, kao i "The Whiskey Makers" i "The Whiskey Shakers" ture, koje govore o načinu pravljenja viskija, odnosno, o njegovoj upotrebi u koktelima, uključujući i mogućnost da se viski proba direktno iz bureta u kom sazreva.

Ministarstvo javne potrošnje i reforme kreiralo je Viski turističku strategiju Irske - inicijativu koja ima za cilj da dovede tri puta više turista u Irsku do 2025. godine, što bi značilo ukupno 1,9 miliona posetilaca zahvaljujući viskiju.

- Svake godine, više od 600.000 turista prođe kroz naše vizitorske centre posvećene viskiju, kako bi iz prve ruke saznali sve o ovom popularnom alkoholnom piću i čuli priče o nastanku i razvoju destilerija - rekao je resorni ministar Paschal Donohoe, dodajući:

- Irska strategija za viski turizam ima za cilj da utrostuči ovaj broj posetilaca, a centralnu ulogu u toj misiji nesumnjivo će imati "Jameson" destilerija. Pritom, mesto Smitfild, u kom se ona nalazi, i grad Dablin, imaju bogatu istoriju i živu kulturnu scenu, koja će takođe nastaviti da privlači posetioce - zaključio je ministar.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...