Vinari četiri države formirali Balkansku vinsku mrežu

07. October 2019
Vinari četiri države formirali Balkansku vinsku mrežu

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u petak je u Skoplju formirana Balkanska vinska mreža koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje „Vina Makedonije“.

Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije a u mreži su i Centar vinske kulture „Wine Q“ iz Srbije, Udruženje „Salon Žilavke“ iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana.

Udruženja će zajedno sprovesti projekat „Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Balkanska vinska mreža će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja, a prvu regionalnu konferenciju na kojoj je usvojila akcioni plan čija primena će početi sledeće godine, održala je u petak.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju.

- Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu - rekao je predsednik Upravnog odbora udruženja „Vina iz Makedonije“ Svetozar Janevski i dodao da će mreža pružiti efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona.

On je naglasio da je jedan od glavnih zadataka promocija lokalnih autohtonih sorti vina, kao i vina proizvedenih u našem regionu, doprinoseći da Balkan kao vinska regija stekne pravo mesto među drugim svetski poznatim vinskim regionima.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan koji su osnovale vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine kao deo svojih napora za unapređenje regionalne saradnje i integracije zemalja regiona u Evropsku Uniju.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra
04. July 2024
Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena...
Restaurants
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. May 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...