Uskoro novi dizajn rakijske čašice

19. December 2019
Uskoro novi dizajn rakijske čašice

Kad se pomene služenje rakije, mnogima je prva asocijacija - čokanj. Mnogi ga danas koriste, misleći da je time usluga tradicionalnija i da je odraz prošlih vremena. Stare rakijske čašice, koje su bile popularne sredinom prošlog veka, takođe će otići u istoriju. Jer - stigla su nova pravila.

Rakijari su, na nedavno održanom Prvom festivalu šumadijske šljivovice u Kragujevcu, najavili novi dizajn rakijske čašice. Ne mogu još da otkriju kako će ona izgledati, ali se uveliko pričalo o tome kako je došlo novo vreme u načinu ispijanja rakije.

Novi oblik čašica - ne sipati do vrha

- Čašica rakije treba da bude ispunjena oko 65 odsto. Poželjno je da čašice budu 0,3 dl, najviše do 0,5 dl i da imaju uže grlo. Kada se otvori boca, treba je pustiti da odstoji jedan minut, pa tek onda sipati u čašice. Sačekati isto toliko do prvog gutljaja, da bi se formirao pun ukus. Najbolje je rakiju konzumirati iz čašica koje su šire pri donjem delu, a sužavaju se ka vrhu. Nikako čokanji, jer čine rakiju sirovom, grubljom i na kraju neutrališu i samu punoću - sugerišu iz Podruma Nedeljković iz Latkovca kod Aleksandrovca.

Zašto je čokanj završio u suvenirnicama?


Čokanj je reč turskog porekla, koja ima značenje 0,1 deci, odnosno predstavlja staru jedinicu obujuma. Čokanj predstavlja bočicu od 1/8 litra iz koje se uglavnom pije rakija i to najčešće šljivovica. Korišćen je za služenje rakije ne samo u kućama, već i u kafanama, hotelima, restoranima. Šezdesetih godina prošlog veka jugoslovenske vlasti su čokanj proglasile "nepodobnim za upotrebu zbog nehigijenskih uslova". Naime, zbog uskog grla bilo je teško oprati ga iznutra i tako je postepeno izbacivan iz masovne upotrebe. Danas čokanj možemo videti samo u pojedinim tradicionalnim restoranima ili kao suvenir sa oslikanim šljivama, kao podsetnik da su nekada bili deo svakodnevnog života.

"Stubčaste" čaše početkom 20. veka

Postoje i zapisi da je pre Drugog svetskog rata u Beogradu, u novom Mitropolitovom domu, rakija služena iz "stubčastih" čaša, a kako je u ovom veku rakija prevazišla okvire pečenja za sopstvene potrebe i postala dobar posao, počela je i da se pije sa stilom. Ili, bolje je reći da se vraća stilu. Naime, prvi put rakija u našim krajevima počinje da se peče od voća u 17. veku. U 18. veku, koji je dobio i naziv "rakijski vek", po prvi put se pilo više rakije nego vina i to je dalo temelje za kasniji procvat ove industrije.

Rakija se pila i u Kraljevini Srbiji. Na svetskoj izložbi u Parizu 1889. iz Srbije pored ostalih proizvoda poslato je i pet vrsta rakija - šljivovica, komovica, trešnjevača, kruškovača i klekovača. Rakija iz ovih krajeva bila je izložena i na Svetskoj izložbi 1900. god u Parizu. Ocenjeno je da rakiju Kraljevine Srbije najbolje karakteriše "srpska šljiva kao i od nje napravljena šljivovica". Tada se rakija pila takođe iz "stubčastih" čašica.

Zavrtite čašu, pratite "suze" i pijte pametno

Kultura ispijanja rakije tako je došla do novog stadijuma. Goran Mihajlović, predsednik Asocijacije proizvođača rakije Šumadije kaže da je posle dobijanja oznake geografskog porekla, to još jedan stepenik, u brendiranju proizvoda po kome su poznati centralna i zapadna Srbija.

Iz okoline Aleksandrovca, Nedeljkovići imaju još jedan savet u svom uputstvu o načinu pijenja rakije.

- Kada uzmete čašicu sa rakijom, zavrtite je. Suze koje padaju niz staklene zidove nam govore o starosti pića. Tokom starenja i sazrevanja u drvenim buradima, procesom ekstrakcije i rastvaranja, u piće dospevaju razna jedinjenja sadržana u drvetu, koja direktno ili indirektno utiču na organoleptiku i viskoznost pića. Što je piće starije, ono je viskoznije, pa će "suze" na čaši biti deblje i sporije će kliziti niz zid - objašnjavaju Nedeljkovići.

Na kraju, kad se već pije sa stilom, dobro je poslušati još jednu preporuku. A rakijari poručuju - pijte pametno, male količine visokokvalitetnih rakija.

Biljana Nenković

Izvor: Agroklub

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...