“Ukusi Vojvodine” u Limanskom parku

31. August 2018
“Ukusi Vojvodine” u Limanskom parku

Supa od fazana, morke, petla, perkelt, rinflajš, valjušci, meze od mangulice, rezanci s makom, kitnikez… To su samo neka od karakterističnih jela u kojima možete da uživate na festivalu “Ukusi Vojvodine”, 8. i 9. septembra u Limanskom parku u Novom Sadu.

Ovaj gastronomski festival, pokrenut prošle godine, ima cilj da promoviše proizvode sa zaštičenim geografskim poreklom, gastronomske specijalitete i pića iz Vojvodine. Podizanje svesti o značaju i važnosti lokalne gastronomije kod ugostitelja, turističkih radnika i građana, daće vetar u leđa i malim proizvođačima u poljoprivredi i proizvodnji hrane i pića.

Gastronomski i vinski turizam u svetu su u velikoj ekspanziji, odatle i prilika i potreba da se Vojvodina brendira kao enogastronomska destinacija, koja može da privuče veliki broj turista, ljubitelja dobre hrane i kvalitetnih pića. Istovremeno to je prilika za domaće proizvođače, od poljoprivrede do prehrambene inudstrije, za ugostiteljske i turističke radnike, tvrde organizatori.

- Ideja o festivalu rodila se iz želje da pokažemo bogato nasleđe različitih uticaja koji su vojvođansku kuhinju učinili raznovrsnom i posebnom. Odvajkada su se smenjivali uticaji različitih kultura i kuhinja, mešali sa navikama i ukusima domaćeg stanovništa i tako formirali ono što danas poznajemo kao kuhinju Vojvodine, poznate pre svega kao mesto gde se dobro i kvalitetno jede - kaže Nataša Budisavljević Radišić, osnivač festivala, koja već 15 godina uspešno organizuje i festival vina Interfest.

Na dvodnevnom festivalu, na čak tri hektara Limanskog parka, predstaviće se mali proizvođači hrane i pića i najbolji vojvođanski restorani i salaši koji u svojoj ponudi imaju i vojvodjansku kuhinju. Posetioci mogu da degustiraju hranu pripremljenu od proizvoda sa zaštičenim geografskim poreklom kao što su sremski i lemeški  kulen, futoški kupus, begečka šargarepa, petrovska klobasa i drugi.

- U Vojvodini postoji značajan broj domaćinstava, gazdinstava, malih proizvođača, koji nastavljaju tradiciju predaka, gaje i prave specifične proizvode i jela, ali uz potrebu da ih predstave na moderan način. Ljuti kulen, sirevi sa orasima i bosiljkom, specifični oblici testenina, nasuvo sa krompirom i kupusom, sve su to jela koja se mogu pronaći na festivalu Ukusi Vojvodine, a zaslužuju da budu i na našem kućnom jelovniku i na stolovima restorana u Vojvodini - kažu organizatori.

U sastavu festivala održava se i Drugo međunarodno kulinarsko takmičenje „Vojvodina Culinary Cup“. Nadmetanje vrhunskih majstora kuhinje predstavljaće najveću gastronomsku manifestaciju na otvorenom prostoru, ikad organizovanu na tlu Vojvodine. Očekuje se učešće više od stotinu kuvara iz 15 udruženja iz Srbije i sveta, među kojima su i članovi Svetskog MasterChef udruženja iz Londona. Za ocenu najboljih jela zadužen je žiri internacionalnih sudija sertifikovanih od Svetske asocijacije šefova kuvara, koja okuplja 12 miliona članova, a predsednik žirija je Geri Filbi, potpredsednik ovog udruženja.

Najbolji kuvari pokazaće svoje umeće u nekoliko kategorija: u pripremanju modernog jela na vojvođanski način, u spremanju paste i rečne ribe, u pripremi restoranskog dezerta... sve od namirnica iz Vojvodine. U kategoriji Najbolji kuvar festivala učesnici će od zadatih namirnica koje će dobiti neposredno pred takmičenje, u roku od 50 minuta morati da pripreme vrhunsko jelo, koje će oceniti stručni žiri.

Organizovan je takodje zabavni i muzički program, pa će posebno iznenađenje biti popodnevni klavirski koncerti u okviru Piano City festivala, koji se tih dana realizuje na različitim lokacijama Novog Sada.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Beč svakom domaćinstvu poklanja vaučer od 50 evra za restorane
18. May 2020
Nedavno su se nakon mesec i po dana karantina ponovno otvorili austrijski restorani i kafei....
Restaurants
Ugostiteljstvo nije luksuz – Održan online panel o poslovanju HoReCa u novim okolnostima
14. May 2020
Ugostiteljstvo je duboko pogođeno, ali se polako budi, zaključak je panela koji je...
Restaurants
Vlasnici kafića i restorana u Beogradu mogu da prošire bašte
06. May 2020
Vlasnici ugostiteljskih objekata koji imaju bašte, moći će da ih prošire ukoliko...
Restaurants
Objavljen detaljan spisak preporuka za kafiće i restorane
04. May 2020
Kafići i restorani u Srbiji počinju sa radom 4. maja, a zbog epidemije koronavirusa i gosti i...