Ugostitelji u Srbiji zasuti računima za komunalne usluge i rešenjima za poreske dažbine

11. January 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ugostitelji i drugi privrednici u prvim danima 2021. godine zasuti su računima za komunalne usluge i rešenjima za poreske dažbine u punom iznosu, iako je država u proteklih deset meseci trajanja pandemije skraćivala radno vreme, što je umanjilo prihode od 70 do 100%, rekla je zastupnica udruženja "Zaštitnik preduzetnika i privrednika" Srbije Slađana Trajković.

Ona je za Betu rekla da kafić koji poseduje u Beogradu od početka pandemije do danas nije radio, ali da je dobila opomenu pred tužbu za dva neplaćena računa za iznošenje smeća u ukupnom iznosu od oko 6.800 dinara.

- U nadležnom komunalnom preduzeću su mi rekli da mogu da storniraju račun ako od države dobiju takav nalog - rekla je Trajković i ocenila da je neprihvatljivo da se puni računi ispostavljaju i za period vanredne situacije.

Dodala je da su joj rekli da bi drugi način za otpis takvog duga mogao biti da se prijavi da kafić ili druga firma nisu radili "što treba da utvrdi neka komisija".

Istakla je da je na stotine ugostitelja u toj situaciji i da je sama kontaktirala više službi u gradskoj upravi, jer su se pravdali da nisu nadležni, da bi pokušala da reši taj problem jer "niko od predstavnika vlasti u državi nije našao za shodno da obavesti privrednike kako da plate dažbine kada nema prihoda i ograničeno je radno vreme".

- Mnogi preduzetnici nisu ni koristili usluge za koje su im poslati računi jer ako nisu radili nisu ni imali smeće za koje je moj mesečni račun 3.400 dinara - rekla je Trajković.

Vlasnica kafeposlastičarnice "La mur" u Kragujevcu Tanja Mitrović rekla je za Betu da većina privrednika nije ni očekivala pomoć države, ali ni da im traži da naplati razne dažbine bez ikakvog popusta iako im je radno vreme skraćeno.

- Poreska uprava mi je blokirala račun 6. januara je nisam platila akontaciju poreza na dobit za 2020. godinu od 260.000 dinara. Rekli su mi, da ako ne platim taj porez, da će mi ukinuti i pravo na reprogram nekog starog duga - rekla je Mitrović.

Ona je, kako je rekla, zbog smanjenih prihoda bila prinuđena da stavi kuću pod hipoteku i uzme pozajmicu kako bi izmirila dažbine, a među kojima je i porez na dodatu vrednost (PDV).

Mitrović je rekla da je bila prinuđena da otpusti troje od 11 radnika jer su odloženi porezi i doprinosi na zarade do 1. januara ove godine oko 700.000 dinara i da to mora da se plati u 24 mesečne rate.

Pomoć privredi kreditima iz Fonda za razvoj, kako je rekla, nije dobila iako je zahtev podnela u novembru 2020. godine, ali nikakav odgovor još nije stigao.

- Zemlje Evropske unije, pa čak i one koje nisu u toj zajednici su smanjile PDV, Crna Gora sa 21 odsto na sedam, ili isplatile bruto plate zaposlenima u privredi kao Bosna i Hercegovina, a Srbija je dala samo neto zarade, a poslodavcima ostavila da plate poreze i doprinose - rekla je Mitrović.

Dodala je da je od Elektroprivrede Srbije (EPS) zatražila reprogram za dug za struju koja se trošila i kada se nije radilo jer nije moguće isključiti rashladne uređaje, ali joj je rečeno da je to moguće kada dopusti Vlada Srbije.

- Ne znam kome je u interesu da se računi na stotine preduzetnika i privrednika blokiraju ili pogase firme - rekla je Mitrović.

Istakla je da razume neophodnost i da se, zbog zdravstvene situacije, skrati radno vreme, kao i da država ima potrebu za finansijskim sredstvima, ali da "ne razume zašto država nije bar u ovakvim okolnostima partner privredi, nego se ponaša ucenjivački".

Prema njenim rečima, pomoć države u minimalnim zaradama za zaposlene koju su dobili svi hipermarketi iako su imali najmanje štete zbog pandemije, dobio je tek svaki treći ugostitelj jer su neke "šifre" delatnosti isključene iz tog programa.


Izvor: Beta/eKapija

Comments (0)

Connected news

Restaurants
16. November 2022
Jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, Mačkov dan mladog portugizera, održaće...
Restaurants
Nestašica gusaka: Restorani menjaju jelovnike za Božić
09. November 2022
Energetska kriza i rat u Ukrajini osetiće se ove zime i za stolovima mnogih nemačkih...
Restaurants
Prvi restorani s dve Mišelinove zvezdice i u našem okruženju
09. November 2022
Čuveni Mišelinov vodič, nastao kao preporuka za francuske restorane, već više...
Restaurants
Zanimljivosti o bečkim kafeima - nematerijalnoj svetskoj baštini Uneska
27. October 2022
Bečki kafe je institucija. O njemu ima mnogo toga da se kaže, ali možda sledeće...