Ugostitelji u Hrvatskoj traže smanjenje stope PDV-a

08. April 2019
Ugostitelji u Hrvatskoj traže smanjenje stope PDV-a

 

Stanje u hrvatskom ugostiteljstvu nije dobro, jer ugostitelji doslovno životare pokušavajući da zadrže posao i radnike, te bi bilo veoma važno da im se smanji stopa PDV-a i pre svega omogući razvoj struke, ocena je zamenika predsednika Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Marijana Martinjaša.

Martinjaš, koji je i sam ugostitelj iz Međimurja, i dugo godina se bavi tim poslom, u razgovoru za Hinu objašnjava i zašto se ugostitelji u poslednje vreme slabo čuju jer, kako kaže, "kao da su im sve lađe potonule nakon svih neuspešnih apela ovoj vladi i studija o negativnim uticajima politike na turizam i ugostiteljstvo".

Kako Državni zavod za statistiku (DZS9 više nema istraživanje o ugostiteljskom prometu, ne može ni da se vidi promet u toj delatnosti na nacionalnom nivou, a i da ima Martinjaš kaže da bi verovatno bila poražavajuće jer su takvi i rezultati u ugostiteljstvu, pogotovo na kontinentu, gde je i ukupno turizam u puno težoj situaciji nego na obali Jadrana.

 - U kontinentalnom delu zemlje ima veoma mnogo kolega koji doslovno ne samo da životare nego i pokušavaju svašta da rade, pa propadnu, pa idu opet i tako dok ne odustanu. Jako je malo i sve je manje pravih ugostiteljskih objekata koji uspevaju da posluju rentabilno zbog previsoke stope PDV-a od 25 posto i još 3 posto poreza na potrošnju, a takvu poreznu presiju nema niko u svetu - kaže Martinjaš.

Dodaje da "ugostitelje ne bi čudilo i da vladajući još nešto izmisle, jer i sada nam se iz meseca u mesec pojavljuju novi troškovi, na primer sada banke naplaćuju svaku transakciju i svaki depozit koji mora da se ostavi, što je isto nekoliko hiljada kuna".

Smatra i da se ugostiteljska struka "crpi do iznemoglosti", čemu ide u prilog i poskupljenje struje, plina, vode i drugih režija, kao i traženja povećanja plata zaposlenima, koje bi i sam povećao i više nego do sada kada bi bili više rasterećeni od brojnih lokalnih i državnih davanja.

- Plate radnika u ugostiteljstvu u Hrvatskoj su se unazad deset godina gotovo udvostručile, a sada i da plaćamo više teško da bismo našli radnike jer i više plate još nisu konkurentne onima u zemljama EU-a. Sećam se onih godina kada se smanjila stopa PDV-a, većina ugostitelja je živnula i puno ulagala i u objekte, i u ponudu, i u više plate radnika, ali u sadašnjoj situaciji ne mogu - otkriva Martinjaš.

Posebno ističe da ni smanjenje stope PDV-a na sveže voće i povrće te meso i ribu nije donelo nikakvo olakšanje ugostiteljima, nego da je čak i to za njih novi "udar", jer, kako kaže, "ako ćete pratiti kretanje cena koje su bile prošle godine i koje će biti na kraju ove godine videćete da nijedna nabavna cena bilo koje namirnice za koju je snižen PDV neće ići dole. A mi opet na kontinentu, pa ni svi na Jadranu, ne možemo da podižemo cene, jer nemamo svi jake sezone niti potrošače koji bi to dozvolili odnosno prihvatili".

Napominjući da će se ugostiteljima bitno smanjiti pred porez, ali kako PDV i dalje ostaje jako visok, a i ulazne cene rastu i još će rasti, teško je očekivati bilo kakav napredak i neku profitabilnost.

- Sve te velike cifre oko turizma i prihoda te dolaska brojnih turista iz sveta koje stalno slušamo najviše se odnose na Jadran, odnosno tek oko 10 posto ugostitelja ima velike koristi od turizma, a ostalih 90 posto objekata nema nikakve, nego i dalje preživljavaju. Uz to se nastavlja i trend zatvaranja objekata, pa i kvalitetnih, jer ne mogu da "pomire" kvalitetno poslovanje sa svim nametima. Zato pitam i ministra finansija Marića i ministra turizma Cappellija koji su njihovi motivi što se tako postupa prema ugostiteljskoj struci jer niko od nas ugostitelja to ne može da shvati - zaključuje Martinjaš.

Izvor: seebiz

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra
04. July 2024
Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena...
Restaurants
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. May 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...