U toku dobrovoljna kategorizacija restorana

27. March 2017
U toku dobrovoljna kategorizacija restorana

Širom Srbije već mesec dana traje dobrovoljna kategorizacija restorana po Pravilniku o standardima koju sprovodi Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES.

Kategorizaciju HORES sprovodi s lokalnim samoupravama i kancelarijama za mlade, jer su pravilnikom profilisana zanimanja, na primer sobarice i recepcionari, koji postoje u klasifikaciji radne snage u restoranima, ali nisu profilisana na tržištu rada.

Srpski restorani nisu obuhvaćeni obaveznom kategorizacijom od 2010. godine pa je, po rečima direktora Poslovnog udruženja HORES-a Georgi Genova, neophodno sprovesti standardizaciju radi sve većeg broja turista koji dolaze kod nas i očekuju da znaju kakva je ponuda u ugositeljskim objektima, ali i da bi se ugostiteljski objekti razlikovali u pogledu usluge i kvaliteta. S druge strane, ugostiteljstvo, u ovom slučaju restorani, donose oko 180 miliona evra prihoda godišnje, pa treba povesti računa i zbog toga o njihovom izgledu i ponudi, premda se naši restorani ni u čemu ne razlikuju od onih u inostranstvu.

- U Srbiji je oko 14.000 ugostiteljskih objekata, od kojih je oko 3.000 zaista vrhunskih. Strane turiste, kada ulaze u objekat, interesuje kakvu uslugu mogu da očekuju, pa je potrebno da se kategorizacijom, u vidu broja zvezdica na ulazu u restoranima, označi garancija kvaliteta u pogledu usluge, kvaliteta hrane i pića, i da se na neki način ugostiteljski objekti izdvoje i zaštite od ostalih - kaže Genov za Dnevnik.

Svaka država ima nacionalne organizacije koje vode računa o kvalitetu usluga u ugostiteljskim objektima, a HORES je preuzeo obavezu da to učini kod nas, jer je do 2010. godine to bila obaveza Ministarstva privrede.

Po rečima Genova, pravilnikom je predviđeno da se restorani kategorišu od pete kategorije sa jednom, do prve kategorije sa pet zvezdica. Kriterijumi su kako je objekat uređen, kakvu ima opremu i kakva je usluga. Svaki kriterijum ima obavezne i izborne elemente i svaki ima vrednost izraženu brojem bodova.

- Pravilnikom je propisan minimalni broj bodova koji mora biti ispunjen za određenu kategoriju i kreće se od 10, za najnižu, do 30 za najvišu. Predviđen je širok spektar izbornih elemenata, posebno u grupaciji usluge, čime je restoranima omogućeno da profilišu svoj proizvod na originalan način i da se dodelom određene kategorije pozicioniraju na tržištu - ističe Georgi Genov.

Izvor: Radio 021

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...