Svetski dan Prokupca 14. oktobra u Srbiji

09. October 2017
Svetski dan Prokupca 14. oktobra u Srbiji

Većina vinskih sorti ima svoj internacionalni dan, kada ih ceo svet slavi. Njima u čast, svake godine na isti dan, vinoljupci širom sveta, piju vina nastala od tih sorti grožđa.

Prošle godine, 14. oktobra po prvi put je obeležen i Svetski dan Prokupca s ciljem promovisanja ove autohtone  sorte grožđa, ali i srpskog vina uopšte. Ljubitelji vina širom sveta, svetski dan bilo koje sorte grožđa obeležavaju tako što otvaraju bocu svog omiljenog vina, restorani i vinoteke daju popuste, akcije, organizuju promocije, a sve u slavu vina nastalog od određene sorte grožđa. Taj put globalne slave od prošle godine prolazi i naš Prokupac.

Tim sastavljen od nekolicine vinskih entuzijasta iz Srbije, ove godine je otišao korak dalje, te u našu zemlju od 12. do 16. oktobra 2017. dolazi više od 40 ljubitelja vina iz celog sveta. Većina njih su vinski novinari, blogeri, distributeri, uvoznici... profesionalci u oblasti vina. Svi oni, o sopstvenom trošku, dolaze u Srbiju kako bi upoznali našu zemlju, ljude, naša vina i posebno Prokupac. Tokom četiri dana boravka u Srbiji, oni će posetiti dva vinska regiona gde će upoznati više od 20 vinara i probati njihova vina.

Subota, 14. oktobar, posvećena je Prokupcu. Tada će se održati 4 radionice na kojima će biti predstavljen sam Prokupac, njegova lična karta i aromatski profil, stilovi i potencijal odležavanja. Najcenjeniji svetski proizvođač vinskih čaša RIEDEL, pomoći će u otkrivanju idealne čaše za Prokupac, dok će ključni događaj biti masterclass koji će voditi Kerolajn Gilbi, nosilac prestižne titule "Master of Wine" i ekspert za vina centralne i istočne Evrope.

Salon Prokupca, ostavljen je za drugi deo dana, biće organizovan u Skadarliji i otvoren je za sve zainteresovane. Na ovom salonu, svoja vina će predstaviti svi srpski proizvođači Prokupca.
 
Na kraju, poslednjeg dana njihovog boravka u Srbiji, sledeći svetske trendove, #winelover zajednica će biti upoznata i sa biodinamičkim, organskim i oranž vinima Srbije jer Srbija i u ovom segmentu ima šta da ponudi.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da daju svoj doprinos i budu deo #ProkupacDay globalne euforije. Detaljan program svih događanja možete naći OVDE.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...