Svetlosni 'potpis' - zaštita od falsifikata

02. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Britanska startap kompanija VeriVin verovatno je na putu da stavi tačku na falsifikovanje vrhunskih vina, ili bar da pruži mogućnost onima koji trguju ovakvim vinom da sa velikom izvesnošću utvrde autentičnost etiketa. Kako je objavio Forbes. ova kompanija razvila je spektroskopsku tehnologiju, zasnovanu na takozvanom Ramanovom efektu, koji se, u najkraćem, svodi na promene u talasnoj dužini svetlosti pri prolasku kroz tečni ili čvrsti medijum. Promene nastale usled Ramanovog efekta mogu se tačno zabeležiti i one tvore svojevrstan "otisak prsta" određenog vina.

Kompanija VeriVin planira da napravi bazu podataka hiljada uzoraka vina koji će pomoći u razvoju veštačke inteligencije odgovorne za prepoznavanje individualnih "potpisa" vina. U ovoj kompaniji objašnjavaju da će rezultati biti precizniji sa svakim novim unesenim "potpisom".

- Što više uzoraka obradimo, to ćemo bolje moći da analiziramo podatke koje dobijemo spektroskopskom analizom - govori Sesilija Maldun, osnivač i direktor firme VeriVin i doktor nauka iz oblasti eksperimentalne atomske i laserske fizike. Za slučaj da ovaj naučni "pedigre" nije dovoljan, tu je i podatak da je Sesilija Maldun tokom studija na Oksfordu bila kapiten degustacionog tima svog univerziteta.

Nakon tri godine rada, rad na ovom jedinstvenom alatu za identifikaciju vina ušao je u završnu fazu.

- Imamo još tri meseca razvoja dok ne završimo sve. Očekujem da će naše usluge prvo tražiti trgovci vrhunskim vinom - rekla je Sesilija Maldun i dodala da će ova tehnologija biti od velike koristi i onima koji trguju rinfuznim vinom, kako bi bili sigurni da će kupljeno vino biti isto ono koje im je dato na probu pre kupovine.

Rutinska identifikacija vina pomoću neinvazivne analize i baze podataka "ojačane" veštačkom inteligencijom je svojevrsni "sveti Gral" vinskog biznisa poslednjih godina: puno vesti je napisano o ovome i dosta kompanija ušlo je u trku za lansiranje prvog operativnog modela usluge koja će jako olakšati posao svima koji žive od vina. Kompanija VeriVin, koja već traži rane korisnike svojih usluga, biće, kako se čini, na čelu novog tehnološkog talasa.


Izvor: Vino i fino

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...