Studenti gastronomije PMF-a osvojili bronzu na Olimpijadi u Štutgartu

24. February 2020
Studenti gastronomije PMF-a osvojili bronzu na Olimpijadi u Štutgartu

Studenti i predavači Katedre za gastronomiju, DGTH, PMF-a čine članstvo i upravu stukovnog udruženja Kulinarske federacija Srbije (KFS), čiji je osnovni cilj razvoj gastronomske struke u državi i regionu. 

Ove godine, i to po prvi put KFS je prijavila nacionalni juniorski tim kao učesnika kulinarske olimpijade IKA 2020, jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje je održano u Štutgartu u Nemačkoj, od 14. do 19. februara, 2020. godine. 

Naš nacionalni tim je sa ponosom predstavljalo 11 članova starosne dobi do 23 godine, a činili su ga vredni, ambiciozni i mladi, požrtvovani kuvari iz različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i studenti gastronomije, među kojima su se nalazila i 3 studenta gastronomije PMF-a: Dušan Grujić,    Vladimir Jež i Tatjana Bodvaji.

Oni su uz intenzivne treninge u kabinetima PMF zajedno sa svojim predavačima, mentorima i kolegama intenzivno trenirali više od 6 meseci, a na ovom takmičenju su ih pratili i podržavali asistent Maja Banjac i nastavnik Goran Radivojević. Pored velike podrške od strane fakulteta u ovom poduhvatu im je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz više od 59 zemalja sveta, a posetilo ga je oko 28.000 posetilaca. Na olimpijadi učestvovali su: 31 nacionalni seniorski tim, 24 nacionalna juniorska tima, 29 regionalnih timova i još oko 720 individualnih kategorija iz ukupno 74 države.

Priprema jela se svakodnevno odvijala u 14 kuhinja, koje su servirale 1200 obroka, 7 ketering timova je pripremalo 840 obroka, 6 juniorskih timova prezentovalo je nacionalne bifee i 8 nacionalnih timova je prezentovalo svoje šefovske stolove, uz dnevno po 180 individualnih kategorija.

Naš tim se prema propozicijama takmičio u dve discipline: "Restoran nacije", za koju je dobio bronzanu medalju i "IKA bife", za koju je dobio diploma u vrednosti brodova za 4. mesto.

Restoran nacije je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u a la carte restoranu. 

IKA bife je disciplina u kojoj se pripremaju i serviraju topli i hladni, slani zalogaji za 12 osoba, uz jela koja su propisana  pravilnikom na bazi zečetine i desert.

Ocenjivali su se timski rad, disciplina, profesionalizam, preciznost, kreativnost, primena savremenih tehnika i opreme, sanitacija i bezbednost u radu, prezentacija jela i naravno senzorne karateristike jela, koje nose najviše bodova. I sve uz konstantni nadzor visoko cenjenih i profesionalnih WASC sudija kao što su: Uwe Staiger (Nemačka); Adrian Bader (Švajcarska); Carlo Sauber (Luksenburg); Domico Maggi (Italija); Rick Stephen (Singapur) i mnogi drugi.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra
04. July 2024
Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena...
Restaurants
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. May 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...