Studenti gastronomije doneli medalje iz Grčke

12. March 2019
Studenti gastronomije doneli medalje iz Grčke

U Solunu, od 1. do 4. marta održano je međunarodno takmičenje kuvara “11 International Culinary Competition of Southern Europe”, u sklopu međunarodnog sajma turizma HELEXPO. Radi se o poznatom festivalu koji se nalazi u kalendaru Svetske kulinarske asocijacije, a koji organizuju Kulinarska federacija severne Grčke i Svetska kulinarska asocijacija (WACS).

Tim Departmana za geografiju turizam i hotelijerstvo, novosadskog PMF-a ostvario je zapažene rezultate - tri medalje i jedan meriot. Danica Rinčić osvojila je srebrnu medalju u kategoriji testenine, Aleksandra Dimitrijević je osvojila bronzanu medalju u kategoriji rižoto, Miloš Kuzmanvić je osvojio bronzanu medalju u kategoriji rižoto, dok je Tatjana Bodvoji osvojila meriot – kategorija junior za vegetarijansko jelo.

Maja Banjac asistentkinja na Katedri za gastronomiju osvojila je bronzanu medalju u kategoriji seniora – jela od peradi. Maja je bila jedina ženska osoba u kategoriji, takmičila se sa dva reprezentativca i četiri šefa kuhinje iz prestižnih ugostiteljskih objekata iz Ukrajine, Litvanije, Tajvana i Grčke.

Jedan od ciljeva učešća na takmičenju bila je afirmacija autentične vojvođnske hrane. Jela na takmičenju pripremala su se na moderan način od lokalnih namirnica: slanina mangulice, fruškogorska vina, fruškogorske pečurke, begečka šargarepa, somborski sir, pšenica, proso. Hrana je značajan segment kulturnog nasleđa svakog naroda. Gastronomima je podršku u aformaciji lokalnih proizvoda na prestižnom takmičenju dala Fondacija 2021, Novi Sad Evropska prestonica kulture.

Mentori studenata su: Goran Radivojević, nastavnik veština, dr Bojana Kalenjuk, docent i Maja Banjac, asistent.

Na takmičenju je učestvovalo preko 2000 takmičara iz 29 zemalja. Renomirane sudije, koje poseduju najviše licence za suđenje koje dodeljuje Svetska kulinarske asocijacija (WACS) bili su: Roberto Beltramini (Luksemburg), Tony Chang (Tajvan), Victor Orn Andresson (Irska), Eric Wong (Singapur), Thomas Kuster (Švajcarska), Svetlana Riskova (Litvanija), Joachim Mueller (Švedska), Nikolas Konstantinou (Kipar), Nikolaj Crump (Nemačka), Georg Walling (Nemačka), Marco P. Bruschweiler (Švajcarska, Tajland) i Argiro Barbarigou (Grčka).

Ispred Svetske kulinarske asocijacije (WACS) pored navedenih istaknutih lica na takmičenju je bio i predsednik  WACS-a Thomas Gugler.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...