Prvi restorani s dve Mišelinove zvezdice i u našem okruženju

09. November 2022
Image by twk3 from Pixabay
Image by twk3 from Pixabay

Čuveni Mišelinov vodič, nastao kao preporuka za francuske restorane, već više od jednog veka dodeljuje zvezdice restoranima kao globalnu preporuku za izvrsnost gastronomske ponude. U pitanju je najveće priznanje koje jedan restoran može poneti.

Prošle nedelje, tačnije 3. novembra 2022, Mađarska se našla u centru gastronomskih dešavanja. Naime, ovog dana na svečanoj ceremoniji dodeljivanja zvezdica Mišelinovog vodiča za 2022, pojavili su se i prvi restorani sa dve zvezdice u Mađarskoj i predstavljen je prvi Mišelinov vodič za ovu zemlju u čiji je izbor uključeno čak 62 restorana. Tako je Mađarska postala nama najbliža destinacija koja ima restorane sa dve Mišelinove zvezdice, dok se u regiji još Slovenija može podičiti jednim takvim priznanjem.

Restoran Stand u Budimpešti i restoran Platan Gourmet u gradiću Tata, u severnoj Mađarskoj, od prošle nedelje su ponosni nosioci dve Mišelinov zvezdice. Pored toga, ovaj vodič je dodelio zvezdicu jednom restoranu u Estargomu, dok je i 6 restorana u Budimpešti u ponovnom ocenjivanju zadržalo jednu zvezdicu. Takođe, restorani širom zemlje dobili su 6 nagrada Bib Gourmand koje se dodeljuju za odličan odnos cene i kvaliteta i 47 “plate” preporuka, a zelenu zvezdicu, koja se daje za dostignuća u oblasti održivosti, dobila su 4 restorana. S dva restorana s dve zvezdice i 7 sedam s jednom, Mađarska potvrđuje svoje mesto kao jedna od vodećih gastronomskih destinacija u srednjoj Evropi.

Mišelinove zvezdice se dodeljuju restoranima koji nude izuzetnu hranu, a u obzir se uzimaju kategorije kao što su kvalitet sastojaka, harmonija ukusa, izvrsnost tehnike u kuvanju, kuvarev izraz kroz samo jelo, ali i konstantnost kvaliteta tokom vremena. Dve zvezdice koje su dodeljene mađarskim restoranima znače ne samo da su svi kriterijumi zadovoljeni, već i da vam Mišelinov vodič preporučuje da malo skrenete s puta, kako biste jeli na ovim mestima.

Kulturni turizam, koji uključuje i gastronomiju, igra istaknutu ulogu među mađarskim turističkim ponudama. To je dokazano i ovom dodelom Mišelinovih priznanja, jer su pored ugostitelja u Budimpešti, nagrađeni i mnogi restorani iz manjih mesta u Mađarskoj. O kvalitetu mađarske gastronomske ponude najbolje govori podatak da su u 2021. godini posetioci iz Velike Britanije i Italije više novca potrošili na restorane nego na smeštaj, kao i da je upravo kulturni turizam privukao 4,5 miliona turista.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...