Proglašena najbolja vina i vinarije Srbije u 2018. godini

26. December 2018

U tradicionalnom godišnjem izboru regionalnog vinskog magazina Vino.rs proglašena su najbolja vina i vinarije Srbije za 2018. godinu.

Naziv najboljeg crvenog vina ponela je kupaža merloa i kabernea Regent Reserve 2013 vinarije Aleksandrović iz Topole, dok je najbolje belo vino Chardonnay S 2015 vinarije Kovačević s Fruške gore.

Za najbolje roze vino izabrano je Roza Nostra 2017 mačvanske vinarije Erdevik, koje je i prošle godine trijumfovalo u ovoj kategoriji samo s godinu dana ranijom berbom, najbolje penušavo vino je Trijumf Noire penušavac 2010 Aleksandrović, a u kategoriji slatkih i poluslatkih vina izdvojio se crveni traminac Makana 2015 mlade vinarije Bikicki iz Banoštora. Vino iz ove vinarije Crna tamjanika 2015 pobedilo je i u konkurenciji najboljih organskih i prirodnih vina Srbije, dok je za ovogodišnji Best Buy, odnosno vino s najboljim odnosom cene i kvaliteta proglašena Fantazija 2013 od sorte kadarka, a napravljene u vinariji Tonković, u blizini Palića.

Od vina nastalih od domaćih sorti, čija popularnost je veća nego ikada, pobedili su Prokupac boje Lila 2011 vinarije Budimir iz Župe, u kategoriji crvenih vina, te u kategoriji belih Tri Morave belo 2017 vinarije Temet iz Lozovika, originalna kupaža tri domaće sorte – tamjanike, smederevke i morave!
Na kraju, za najbolju vinariju Srbije u 2018. godini proglašena je vinarija Aleksandrović, najbolja mlada vinarija (do sedam godina postojanja) je Virtus, najbolja mala je Bikicki, dok se najveći uspon u 2019. godini očekuje od vinarije Kovačević, čiji je vlasnik Miroslav Kovačević poneo i naziv Vinske ličnosti 2018. godine.

Vinski magazin Vino.rs dodeljuje nagrade u čak 20 kategorija, a pored najboljih vina i vinarija nagrađene su i najbolje vinske manifestacije u Srbiji, najbolji dizajn etiketa, najefektniji marketing, najbolje vinsko-turističke ponude, jer Srbija polako ali sigurno zauzima sve bolje mesto među zemljama poznatim po proizvodnji najboljih vina.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...