Pozivaju se ugostitelji Beograda i Novog Sada da otpad od hrane koju proizvedu predaju na zbrinjavanje kompaniji EsoTron

27. January 2021
Izvor: Pixabay, autor Jan Reimann
Izvor: Pixabay, autor Jan Reimann

 U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojeg se čak 10 miliona ne tretira i zagađuje životnu sredinu, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Više od 80% ukupnog otpada, kako se navodi, stvaraju rudarstvo i energetika, dok 2,3 miliona tona čini komunalni otpad, koji obuhvata i gotovo 900.000 tona otpada od hrane koji nastane u ugostiteljstvu, javnom sektoru i domaćinstvima.
- Ovaj otpad bi mogao da bude ponovo upotrebljen u proizvodnji ili za dobijanje zelene energije, međutim, on najčešće završava na deponiji - navodi se u saopštenju, koje je objavilo Udruženje reciklera Srbije na svom sajtu.
Dodaje se da zbog toga što se ne primenjuje cirkularna ekonomija, koja podrazumeva ponovno korišćenje otpada nastalog u procesu proizvodnje ili nakon upotrebe već se odlaže na deponije, formirano 3.500 divljih deponija, a sanitarnih samo deset.
- Takav pristup je dominantan u većini delatnosti pa, na primer, u sektoru ugostiteljstva dovodi do stvaranja velikih količina otpada. Procenjuje se da hoteli, kafići i restorani naručuju oko 120.000 tona namirnica godišnje, od čega nastane ukupno oko 40.000 tona otpada - naveo je NALED.
Ističe se da 99% tog otpada završava na deponiji, gde emituje gasove sa efektom staklene bašte.
Zato je, kako je naveo NALED, važno da se uz pomoć cirkularne ekonomije otpad pretvara u resurs.
- Procena Programa za uvođenje cirkularne ekonomije do 2023. koji je predložio NALED, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), pokazuje da bi razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji otvorio i do 30.000 novih radnih mesta - rekla je predsednica Saveza za životnu sredinu NALED-a Jelena Kiš.
Iako su trenutna ulaganja u životnu sredinu u Srbiji i četiri do pet puta manja nego u zemljama EU i iznose 0,3% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u privredi postoji veliko interesovanje za prelazak na cirkularni model ekonomije, ocenio je NALED.
To se posebno odnosi na one koji posluju sa međunarodnim kompanijama, čiji zahtevi podrazumevaju brigu o životnoj sredini.

Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Srbiji
U nastojanju da pomogne razvoju cirkularne ekonomije i unapredjenju zakonskog okvira u oblasti upravljanja otpadom od hrane, koji će obavezati kompanije koje proizvode i služe hranu na pravilno odvajanje tog otpada, uz postavljanje kanti za odvajanje otpada životinjskog i biljnog porekla, NALED je pokrenuo projekat "Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Srbiji".
Projekat se sprovodi u saradnji sa kompanijom EsoTron i Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju (GIZ), u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom – develoPPP.de koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.
Navodi se da se pozivaju svi ugostitelji na teritoriji Beograda i Novog Sada da sav otpad od hrane koji proizvedu predaju na zbrinjavanje operateru sistema upravljanja otpadom, kompaniji EsoTron na mejl esotron@esotron.rs ili putem telefona 021/621 66 27.
Izvor: eKapija
 

 

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Touch Menu donosi inovacije u ugostiteljstvu
22. May 2023
TouchMenu predstavlja sveobuhvatnu virtuelnu konsijerž platformu koja gostima nudi čitav niz...
Restaurants
Nedelja turske kuhinje od 21. do 27. maja
19. May 2023
Globalna proslava turske gastronomije, Nedelja turske kuhinje, koja se ove godine održava od...
Restaurants
Dodeljene nagrade najuspešnijima u ugostiteljstvu za 2023.
26. April 2023
Svečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča „GAULT & MILLAU“ Srbija...
Restaurants
Nemačko pivo traženije izvan Evropske Unije
19. April 2023
Nemačko pivo sve je popularnije u zemljama van Evropske unije. Iako je izvoz u ove zemlje pao...