Ovo su najbolja vina Srbije u 2020. godini

22. December 2020
Photo by Kelsey Knight on Unsplash
Photo by Kelsey Knight on Unsplash

Interesuje vas koja su to najbolja vina koja Srbija u ovom trenutku može da ponudi?

Najuticajniji vinski portal u regionu Vino.rs izabrao je i ove godine najbolja vina i vinarije Srbije, a ovaj opsežni presek aktuelne vinske scene napravljen je u saradnji sa brojnim vinskim stručnjacima, vinarima, enolozima, somelijerima i vinskim trgovcima.

Za najbolje crveno vino proglašen je Cabernet Sauvignon Reserve 2017 šumadijske vinarije Radovanović, dok je titula najboljeg belog vina u 2020. godini pripala šardoneu Chi 2016 male vinarije Chicahteau iz sremskog sela Šišatovac, koja je ujedno proglašena i za najbolju malu vinariju Srbije.

U sve zastupljenijoj kategoriji vina od domaćih, autohtonih sorti, pobedu je među crvenim vinima odneo Princeps Probus 2016 fruškogorske vinarije Deurić, koja je ponela i naziv najbolje mlade vinarije, a u segmentu belih vina tamjanika Tri Morave rezerva belo 2017 vinarije Temet iz Lozovika. Drugu godinu zaredom, Temet je proglašen i za najbolju vinariju u Srbiji.

Inače, proglašeni su pobednici u ukupno 23 kategorije, među kojima su i najbolja organska vina, Prokupac 2017 Kostić u kategoriji crvenih i Valerius 2017 Imperator među belim vinima.

Vinska ličnost 2020. godine je prof. dr. Slavica Todić, šef Кatedre za vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, a najbolja vinska manifestacija je Wine Garden, koji je ove godine održan u septembru u Botaničkoj bašti.

Kompletan spisak najboljih vina u svim kategorijama sa obrazloženjem, među kojima se nalaze i vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta, dostupan je na portalu vino.rs.
 

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...