Otvara se "vinski centar sveta"

05. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Svi ljubitelji vina će, čim to bude i moguće – doći u portugalski grad Porto. Naime, tamo će se, nakon par godina izgradnje, konačno otvoriti WOW, tj. – „World of Wine“, kompleks posvećen vinu.

Svet vina, sastoji se od šest iskustava u muzejima, devet restorana, barova i kafića, izložbenog prostora, maloprodajnih radnji i vinske škole. Prostire se na površini većoj od 55 hiljada kvadratnih metara, a predstavlja novi kulturni kvart Porta, te je sigurno jedan od najvećih turističkih projekata koji će ove godine biti pokrenut u Evropi.

U središtu Sveta vina smešten je glavni trg koji pruža sjajan pogled na grad i reku Douro. Naravno, u sklopu svega toga, nalaze se raznorazna iskustva koja će oduševiti svakog zaljubljenika u vino.

Jedno od njih je nazvano jednostavno „Wine Experience“. Naravno, ovde je prilično jasno o čemu se radi, a posetici će na raznim degustacijama otkrivati vinske regije, ali i saznati kako klima utiče na ukus vina, naučiti više o vrstama grožđa, samoj proizvodnji i sličnom.

U delu „Porto Region Across the Ages“ uživaće svi koji vole da slušaju o istoriji Porta i njegovih žitelja, ali naravno, sve u kontekstu vinarstva.

Nakon toga sledi „Planet Cork“, gde se govori o nedovoljno poznatoj, ali održivoj i inovativnoj proizvodnji plutenih čepova.

Dalje, tu je „Bridge Collection – 9000 Years of Drinking“ gde ćete čuti priču i istoriju čovečanstva na jedan posve drugačiji način – kroz evoluciju posuda za piće. Nakon što prođete i to, vreme je za „Chocolate Story“, gde je vino u drugom planu jer se priča o – čokoladi.

Kroz koji mesec, WoW će dobiti i poslednje, šesto iskustvo – „Fashion & Fabric Museum“ koje će se baviti istorijom portugalske tekstilne i modne industrije. Naravno, sva ova iskustva biće vrhunski prezentovana, a cilj je i pružiti što jaču edukaciju o navedenim temama i „običnim smrtnicima“.

Svet vina želi da Porto upiše na mapu Evrope kao jaku kulturnu destinaciju, prvenstveno kroz priču o vinu zbog kojeg je grad i poznat, ali i kroz priču o bogatoj istoriji grada i životu. Uz toliko vinoljubaca na planeti, uopše se ne sumnja da će WoW biti itekako uspešan projekat.

Izvor: punkufer.hr

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...