Otvara se "vinski centar sveta"

05. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Svi ljubitelji vina će, čim to bude i moguće – doći u portugalski grad Porto. Naime, tamo će se, nakon par godina izgradnje, konačno otvoriti WOW, tj. – „World of Wine“, kompleks posvećen vinu.

Svet vina, sastoji se od šest iskustava u muzejima, devet restorana, barova i kafića, izložbenog prostora, maloprodajnih radnji i vinske škole. Prostire se na površini većoj od 55 hiljada kvadratnih metara, a predstavlja novi kulturni kvart Porta, te je sigurno jedan od najvećih turističkih projekata koji će ove godine biti pokrenut u Evropi.

U središtu Sveta vina smešten je glavni trg koji pruža sjajan pogled na grad i reku Douro. Naravno, u sklopu svega toga, nalaze se raznorazna iskustva koja će oduševiti svakog zaljubljenika u vino.

Jedno od njih je nazvano jednostavno „Wine Experience“. Naravno, ovde je prilično jasno o čemu se radi, a posetici će na raznim degustacijama otkrivati vinske regije, ali i saznati kako klima utiče na ukus vina, naučiti više o vrstama grožđa, samoj proizvodnji i sličnom.

U delu „Porto Region Across the Ages“ uživaće svi koji vole da slušaju o istoriji Porta i njegovih žitelja, ali naravno, sve u kontekstu vinarstva.

Nakon toga sledi „Planet Cork“, gde se govori o nedovoljno poznatoj, ali održivoj i inovativnoj proizvodnji plutenih čepova.

Dalje, tu je „Bridge Collection – 9000 Years of Drinking“ gde ćete čuti priču i istoriju čovečanstva na jedan posve drugačiji način – kroz evoluciju posuda za piće. Nakon što prođete i to, vreme je za „Chocolate Story“, gde je vino u drugom planu jer se priča o – čokoladi.

Kroz koji mesec, WoW će dobiti i poslednje, šesto iskustvo – „Fashion & Fabric Museum“ koje će se baviti istorijom portugalske tekstilne i modne industrije. Naravno, sva ova iskustva biće vrhunski prezentovana, a cilj je i pružiti što jaču edukaciju o navedenim temama i „običnim smrtnicima“.

Svet vina želi da Porto upiše na mapu Evrope kao jaku kulturnu destinaciju, prvenstveno kroz priču o vinu zbog kojeg je grad i poznat, ali i kroz priču o bogatoj istoriji grada i životu. Uz toliko vinoljubaca na planeti, uopše se ne sumnja da će WoW biti itekako uspešan projekat.

Izvor: punkufer.hr

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...