Osnovan savez vinara i vinogradara

08. July 2019
Osnovan savez vinara i vinogradara

Uz podršku institucija i Vlade Republike Srbije, 1. jula 2019. godine u Beogradu osnovan je Savez vinara i vinogradara Srbije što je zapravo istorijski trenutak za jednu od najživljih i najperspektivnijih grana domaće privrede. Na ovaj način prvi put je stvoreno telo koje može biti ravnopravan i relevantan sagovornik sa odgovarajućim organima Republike Srbije.

Nacionalna organizacija objedinjava svih dvanaest trenutno postojećih regionalnih udruženja vinara i vinogradara u Srbiji, a za predsednika Saveza izabran je Božidar Aleksandrović, nekadašnji predsednik i istaknuti član dosad najaktivnijeg i najuspešnijeg regionalnog udruženja vinara Šumadije.

Ovaj Savez je u startu obelodanio da ima ambiciozne planove, a kao glavni cilj u početku, ističe se izrada strategije razvoja vinskog sektora u Srbiji kroz razvoj vinogradarstva i vinarstva, razvoj vinskog turizma, razvoj i promocija vinskih regija, te promocija srpskih vina u zemlji i inostranstvu.

- Ideja, i to dobrih je mnogo - tvrdi predsednik Udruženja vinara i vinogradara Šumadije Veselin Despotović, koji je predsedavao osnivačkom skupštinom na kojoj su usvojeni Osnivački akt, Statut i istovremeno formirani organi Saveza: Upravni odbor (UO), Nadzorni odbor (NO) i zastupnik Saveza, kao i predsednik i zamenik predsednika UO.

Za člana NO izabran je Dragan Krgović (Šumadija), za zastupnika Stevan Rajta, a za njegovu zamenicu Leposava Milić. Preostali članovi UO su Marko Malićanin (Tri Morave), Aleksandar Stojaković (Beograd), Srđan Petrović (Metohija) i Nikola Mladenović Matalj (Negotinska krajina). Na prvi pogled bilo je uočljivo da nema predstavnika veoma brojnog Uduženja „Srem - Fruška gora“...

- Nema tajne - potvrđuje Despotović - U okviru postojećih 22 rejona, aktivno je ukupno 12 udruženja od čega do sad, samo šest sa oznakom geografskog porekla. Cilj nam je da uskoro tu oznaku ponese svih 12 udruženja, a što se tiče vinara sa Fruške gore, njihovi predstavnici su učestvovali na osnivačkoj sednici i već tokom leta zauzeće svoja mesta u nacionalnom Savezu.

Osnivanje ovog Saveza samo je prvi korak, ocenjen kao istorijski, jer se dogodio i iniciran je od strane Vlade Republike Srbije. U ponedeljak 8. jula održaće se razgovori sa nadležnim ministrima kad se očekuje potvrda procesa, a potom kreću medijske kampanje.

- Bilo je važno napraviti srpski nacionalni savez vinara - kaže čuveni somelijer Stevan Rajta, sada u funkciji zastupnika Saveza - To je važno i ozbiljno zato što želimo da povećamo kvalitet i kod vinogradara i vinara, a posebno prodaju vina. Prvo kod nas a kasnije i u inostranstvu. Puno tu treba strategije, dosta se još radi na njoj, ali na osnivačkom sednici je iza nas bila zastava i grb Srbije što dovoljno pokazuje ko stoji iza toga, i da to nije bio nekakav skup entuzijasta. Sve to što radimo trebalo bi da bude na papirima do polovine oktobra kako bi se naši ciljevi ugradili u budžet Republike Srbije, što opet znači da bi već od prvog januara mogli da koristimo sredstva iz budžeta. Takođe treba reći da će se ova priča paralelno raditi i za proizvođače rakija, a sve mora biti javno i transparentno.

I na kraju možemo pomenuti da je inicijalna ideja stvaranja ovog Saveza, ovaj put krenula od najvišeg vrha srpske države i institucija.

Izvor: Vino.rs

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...