Održana Nedelja italijanske kuhinje

29. November 2018

 Više od 1300 događaja u 110 zemalja sveta obeležilo je III Nedelju italijanske kuhinje u svetu, a brojni događaji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici doneli su ukuse “Mediteranske ishrane” koja je ponovo osvojila građane Srbije od 19. do 25. novembra. Povodom ovog događaja ambasador Italije, Karlo Lo Kašo je istakao: „Cilj događaja nije samo da se uživa u dobroj hrani, već da se ujedine i privreda i kultura i tradicija i da se pokaže šta to mediteransku kuhinju čini najzdravijom na svetu“.

 
Od 2010. godine, mediteranska ishrana je priznata od strane UNESCO-a kao zaštićeno dobro i uvrštena je u Listu usmene i nematerijalne baštine čovečanstva, a sve više je zastupljena i na trpezama građana Srbije. Za mnoge gurmane sinonim italijanske kuhinje su pasta, pica, sir, vino i naravno maslinovo ulje, ali malo je poznato da je samo u ovoj godini izvoz italijanskog ulja u Srbiju porastao za 71,5% u poređenju sa prethodnom godinom, što ukazuje na promene u navikama i ishrani stanovništva Srbije, koje sve više pokazuje da ceni kvalitetne prehrambene proizvode iz Italije. 
 
Zato je III Nedelja italijanske kuhinje otvorena degustacijom „Ukusi Italije u Srbiji“ na kojoj su predstavljeni proizvod karakteristični za Italiju, a specijalitete večeri pripremao je italijanski kuvar ovenčan Mišelin zvezdom, Eros Piko.
 
Već sledećeg dana kroz dva veoma posećena seminara predstavljene su brojne zanimljivosti o italijanskim sirevima i maslinovom ulju.  -Kao jedan od dva najveća svetska proizvođača maslinovog ulja, Italija je svojim kvalitetom i jedinstvenošću doprinela da ovaj proizvod postane jedan od simbola popularne „Mediteranske kuhinje“ istakao je Mauro Amelio stručnjak iz Nacionalnog udruženja degustatora maslinovog ulja na seminaru „Italijansko maslinovo ulje – simbol kvaliteta življenja“. -Tajna vrhunskih italijanskih maslinovih ulja jeste tradicija, znanje i stalno ažuriranje i otkrivanje noviteta u tehnologiji“. Njegova istorija je duga 6000 godina i do danas je poznato više od 2000 sorti maslina od kojih se proizvodi maslinovo ulje, objasnio je Amelio i naglasio da se od toga čak 600 nalazi u Italiji. Istog dana održan je i seminar „Sirevi Italije - umetnost i veština“, a Snežana Đuričin, istoričar umetnosti i ekspert za mlečne proizvode je istakla sve zanimljivosti nastanka najpoznatijih italijanskih sireva koji datiraju još od XV veka. Ona je ukazala na razlike između industrijskog i zanatskog sira i naglasila da čak i mala gazdinstva ako žele mogu da dobiju oznaku geografskog porekla za svoje proizvode.
 
Sve tajne „Hrane u italijanskoj književnosti“ ljubiteljima italijanske kuhinje otkrio je profesor Đan Mario Anselmi, a kroz tematsku večeru „Italijanska kuhinja među oblacima“ predstavljen je i meni prve klase, „Magnifica“, italijanskog nacionalnog avio prevoznika „Alitalia“. Ovom prilikom, ljudi iz privrednog i javnog života na jedno veče postali su šefovi kuhinje i takmičili su se u spremnaju italijanske hrane.
 
Dašak Italije ušao je u mnoge domove građana Srbije zahvaljujući promotivnoj ponudi italijanskih proizvoda „Italija po vašem ukusu“ u Maxi supermarketima u Srbiji, koja traje do 28. novembra, ali i zahvaljujući dvodnevnom sajmu „Made in Italy in Serbia“ na kome su se predstavili italijanski proizvođača koji tek treba da stignu na srpsko tržište, uz podršku udruženja PortaItalia i Bianco e Rosso. Sajam su otvorili ambasador Italije Karlo Lo Kašo i Anino De Venecia, član Upravnog odbora Komore italijansko-srpskih privrednika. Ovom prilikom održan je i seminar „Teritorija, kvalitet, hrana, zdravlje“ u organizaciji ambasade i ministarstava poljoprivrede Italije i Srbije.
 
Ljubitelji italijanske gastronomije uživali su u specijalno osmišljenom italijanskom meniju u 26 restorana Beograda, Novog Sada, Niša i Subotice, a za sve one željne ne samo ukusa već i znanja, svoje kulinarsko umeće pokazao je na delu i poznati srpski kuvar Nenad Veljković koji je dva vikenda kuvao italijanske specijalitete u Maksi supermarketu „Alonso“.  
 
Nedelju italijanske kuhinje u Srbiji organizovala je Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom “Piazza Italia”, uz podršku sponzora  Maxi i AgriSer.
Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...