Najuzbudljivije vino na svetu

18. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay


Wine Spectator predstavio je svoju godišnju Top 100 listu, a na čelu je vino kuće Bodegas Marques de Murrieta.

Ugledni magazin Wine Spectator obznanio je svoju tradicionalnu listu sto najuzbudljivijih vina godine. Vino koje se našlo na prvom mestu dolazi iz Španije: Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010, vinarije Bodegas Marqués de Murrieta.

U obrazloženju urednika da dodele ovo vrlo značajno priznanje vinu ove španske kuće kažu da je izvanredna etiketa plod rada dužeg od veka i po, koji je kulminirao odlukom preduzetnika Visentea Sebrijana da 1983. kupi vinariju i znatno unapredi i osavremeni njen klasičan vinski izraz. Sebrijan je umro mlad, a njegov sin je preuzeo kormilo i ostvario sve snove svog oca.

- Želeo sam da promenim sve, tako da bi sve moglo da ostane isto. Želeo sam da unapredim filozofiju vinarije, popravim njena vina i da podignem na viši nivo rad ljudi u njoj - rekao je Visente Dalmau Cebrijan-Sagariga, sadašnji vlasnik vinarije koji je proveo četvrt veka na potpunoj obnovi vinarije, uloživši u to 30 miliona evra i sav svoj talent i znanje.

Jedan od rezultata ove lepe porodične priče je i nagrađeno vino, koje su kritičari Wine Spectator-a opisali kao "najbolje koje je kuća napravila u ovom veku", bogato i harmonično, sa potencijalom za sazrevanje dugo više decenija. Vino se pravi samo u najboljim godinama, a čine ga tempraniljo sa najboljih pozicija sa čokotima sađenim pre oko sedamdeset godina, i mali dodatak sorte macuelo. Pre početka prodaje, vino sazreva deset godina u podrumima vinarije.

Wine Spectator još od 1988. godine bira najuzbudljivija vina godine. U konkurenciju ulaze vina i iz novih i istorijskih vinarija, iz Starog i Novog sveta, i jedino što ih povezuje je kako kažu urednici, "faktor X", nedefinisan ali očigledan kvalitet koji vino čini uzbudljivim. Pored toga, fokus se stavlja i na odnos cene i kvaliteta, kao i na dostupnost na međunarodnom tržištu, mada urednici jasno kažu da ovo nije lista za kupovinu već indikator na koje vinarije u budućnosti treba obratiti pažnju.

Celu listu nagrađenih vina možete pogledati na ovom linku.

 

Izvor: Vino i fino

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...