Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.

18. December 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak beogradskih restorana koji će sa ponosom nositi prepoznatljive crvene table na svom ulazu i predstavljati najbolje gastronomske doživljaje glavnog grada.

Turistička organizacija Srbije objavljuje da je Mišlenov izbor za svoje izdanje u 2024. godini porastao na 22 restorana prestonice Srbije, od kojih Iva New Balkan Cuisine i dalje nosi cenjenu oznaku „Bib Gourmand“, dok se u istoj kategoriji pridružio i restoran Istok. Oznaka „Bib Gourmand“, koje je dobilo ime po zvaničnoj maskoti Mišlena po imenu Bibendum, zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

U kategoriji preporučenih restorana i dalje se nalaze svi prošlogodišnji restorani, Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste, Bela Reka, Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace, dok od ovogodišnjih noviteta tu su Pinòt, L’adresse, Na Ćošku i Klub književnika.

Gvendal Pulenek, međunarodni direktor MIŠLENOVOG vodiča izjavio je: „Naši inspektori su primetili da postoji veliki entuzijazam u oblasti restoranskih usluga, tako da su se u Beogradu sa velikom pažnjom usredsredili na male bistroe i živopisnu kuhinju. Prethodni izbor je potvrđen, iako su se neki od kuvara promenili, vlasnici restorana potvrđuju da i dalje imaju sjajnu viziju hrane i pića. I u starom delu grada i u živopisnim četvrtima, čuveni anonimni inspektori su primetili usredsređenost na domaću proizvodnju, jednostavne, ali ukusne recepte i zanimljivu ravnotežu između tradicionalne srpske i moderne kuhinje, sa međunarodnim šmekom.”

Kako tradicija Mišlena nalaže, odabir restorana obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima MIŠLENOVOG vodiča. Beograd starom potvrdom i novom selekcijom nastavlja da bude destinacija od izuzetnog značaja za bogata i raznovrsna gastronomska iskustva.

„Pozicija Srbije na svetskim gastronomskim mapama od velikog je značaja za celokupno predstavljanje Srbije kao turističke destinacije, a Mišlen je potvrdio kontinuirani rad i kvalitet naše ugostiteljske scene koja ide u korak sa najboljim svetskim gastronomskim destinacijama.“, izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Izvor: Turistička organizacija Srbije

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...