McDonald's izgubio prava na zaštitni znak "Big Mac" u Evropskoj uniji

25. January 2019
McDonald's izgubio prava na zaštitni znak 'Big Mac' u Evropskoj uniji

Američki lanac restorana brze hrane McDonald's izgubio je prava na zaštitni znak "Big Mac" na području Evropske unije s obzirom da su evropski regulatori doneli odluku u korist irskog lanca brze prehrane Supermac's, prema kojoj će ime "Big Mac" u EU moći da koriste i druge kompanije, uključujući i McDonald's.

Presudom, koju je Reutersu dostavio Supermac's, ukinuta je registracija zaštitnog znaka McDonald's, pri čemu se navodi da najveći svetski lanac brze hrane nije dokazao njegovu izvornu upotrebu u pet godina pre nego što je slučaj 2017. podnesen nadležnim telima.

Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) sa sedištem u Španiji još nije komentarisala slučaj, a za komentar nije bio dostupan ni McDonald's, koji još ima pravo da uloži žalbu na odluku, piše Reuters.

Odluka dopušta drugim kompanijama, kao i McDonald'su, da koriste ime "Big Mac" u EU.

Iz Supermac's-a kažu da sada mogu da prošire poslovanje u Velikoj Britaniji i Evropi. Navode da nikada nisu imali proizvod naziva "Big Mac", ali je McDonald's koristio sličnost dva imena kako bi blokirao širenje irskog lanca.

Osnivač irskog lanca Pat McDonagh izjavio je da je ovo velika pobeda u nastojanjima za ukidanjem zaštitnog znaka Big Mac, koji postoji od 1996. godine.

- Ovo je velika pobeda za poslovanje uopšteno. Ona sprečava veće kompanije da 'zlostavljaju zaštitnim znakovima' tako što ih gomilaju, a ne koriste - rekao je McDonagh.

Profesorka prava na Univerzitetu u Konektikatu Willajeanne McLean kaže da je istorijski gledano McDonald's bio "krajnje parnički nastrojen" u području zakona o zaštitnim znakovima te kako svoje sporove obično ne gubi.

Primera radi, 1993. McDonald's je dobio sudski spor kojim je sprečio stomatologa u Njujorku od prodaje usluga pod nazivom "McDental". Dalje, 2016. američki lanac sprečio je pokušaj singapurske kompanije da registruje zaštitni znak „MACCOFFEE" na području EU.

Izvor: seebiz

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...