Kultna brza hrana Istanbula

28. December 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do regionalnih jela, a Istanbul je nesumnjivo u srcu slavne gurmanske istorije. Kao rezultat toga, putovanje u Istanbul - grad poznat po svojoj bogatoj istoriji i trenutnim atrakcijama - bilo bi upotpunjeno uživanjem u posebnim ukusima grada. Ipak, kultura brze hrane u Istanbulu je još jedno poglavlje koje treba istražiti. Ima mnogo toga da se otkrije, a svaki region daje jedinstvenu priču o ukusu. Vreme je da otkrijete još jedan aspekt Istanbula kroz gradsku brzu hranu.

Od doručka do večere

„Simit“, kod nas poznatiji kao đevrek, je glavna namirnica svetski poznatog turskog doručka, verovatno najpopularnija i sveprisutna ulična užina u Istanbulu. Klasični simit je hleb u obliku prstena prekriven susamom prečnika oko 15 cm, hrskav spolja, a savitljiv i mekan iznutra. Ovaj istanbulski klasik, koji se prodaje u snek barovima na trajektima i kod uličnih prodavaca iz prekrasnih kolica, dovoljno je pun da zadovolji glad bez uništavanja apetita. Simit sa sirom je pravi ukusan doručak uz čašu toplog turskog čaja ujutru. Ova užina se dobro slaže sa ajran-om, hladnim napitkom od jogurta, popodne.

„Doner” je poznat daleko van granica zemlje. „Doner“, što znači onaj koji se okreće odnosi se na stil kuvanja začinjene, tanko isečene govedine, jagnjetine ili piletine pečene na vertikalnom ražnju. Dok vrhunske verzije jela mogu da sadrže karamelizovane mesne kriške na sloju pirinča, u Istanbulu, ulična verzija obično dolazi umotana u tanak somun ili punjena u rolnicu sa zelenom salatom, paradajzom i ponegde i sa sosom.

“Kokoreč”, jedno od najupečatljivijih turskih jela, izuzetno je popularno u zemlji, posebno kao užina do kasno u noć. “Kokoreč” se pravi pečenjem dobro očišćenih ovčijih creva na vatri i mešanjem začina kao što su crni biber, ljuspice čilija, timijan i so. Uglavnom se jede kao sendvič, servira se u debelom kolutu. Mešavina “kokoreč” takođe može uključivati sitno seckani i kuvani paradajz i paprike.

Još jedan neizostavni ukus koji možete naći na ulicama Istanbula su punjene dagnje. Prodaju se na skoro svakom ćošku u Istanbulu, ovaj ukusni zalogaj se sastoji od dagnji, pirinča, luka, soli i začina u školjki dagnje. Obično se jede ručno nakon što se limunov sok iscedi preko mešavine pirinča i dagnji. Prodavci „Midje dolma“ ili punjenih dagnji, koji prodaju svoju robu sa prenosivih poslužavnika mogu se naći širom Istanbula, posebno u naseljima Taksim, Bešiktaš i Kadikoj. Kao i čips, gotovo je nemoguće pojesti samo jedan.

Pečeno kestenje donosi ukus Istanbula, posebno tokom zime. Čim zahladni, po gradu počinju da se pojavljuju pokretna kolica u kojima se prodaju kesteni pečeni u žaru. Dok prodavac pakuje vaše mirisne kestene u papirnu kesu, vi možete zagrejati ruke na vatri. Dobavljači pečenih kestena nalaze se u mnogim od najistaknutijih pešačkih ulica u gradu, uključujući Istiklal, Bagdat i Baharije.

Diskusija o uličnoj hrani u Istanbulu će se skoro uvek svesti na „balik-ekmek“, u prevodu hleb sa ribom. Pripremljeni sa ribom na žaru i servirani sa lukom i zelenilom u hrskavom pecivu, ovi riblji sendviči su nezaboravna poslastica. Koliko god zasitni, hranljivi, zdravi i pristupačni, sendviči sa ribom omiljeni su i kod stanovnika Istanbula i turista. Hleb sa ribom je neverovatno primamljiv u primorskim četvrtima kao što su Karakoj i Eminonu, gde možete uživati u sendviču sa pogledom na Bosfor i Mramorno more.

A šta može biti lepše od pečenog krompira sa puterom i čedar sirom? Ni „kumpir” vas sigurno neće razočarati! Ogroman krompir se peče, a unutrašnjost mu se pomeša sa čedar sirom, solju i puterom. U ovu ukusnu mešavinu dodaju se razni prelivi, kao što su salate, kobasice i drugi ukrasi. Poznavaoci jela tvrde da su najbolji dobavljači u naselju Ortakoj, gde je pored obale Bosfora poređano više tezgi „kumpira“.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...