GastroBedeker Alana Menige: Palačinke naše svagdašnje

01. October 2020
Izvor:Unsplash.com
Izvor:Unsplash.com

 Postoje ljudi koji ne jedu meso, a bogami i oni koji ne vole škembiće… Recimo, ja ne volim praziluk… No jeste li ikada čuli da neko ne voli palačinke? Ja nisam. Tanke ili debele, pa onda na ici tanke a u sredini debele, vazdušaste ili žilave, blede ili spržene, uvijene ili „u trougao“, slatke ili slane… Za svakoga će se naći odgovarajuća! Palačinke, palačinci, crepes, pfankuchen, pancakes…

Palačinke su definitivno evropski proizvod. Iako u Engleskoj prvi pisani tragovi o palačinkama potiču iz sredine 15. veka, smatra se da je konzumacija palačinki mnogo starija, no ne postoje zapisi o tome čime su bile punjene. Apropo punjenja: čim pomislim na palačinke, odmah mi pada na pamet pekmez od kajsija.

Kako napraviti palačinke? (Ono što se naziva „crepes“ dosta je ređe konzistencije, iako su sastojci isti kao kod palačinaka.) Pomislićete: vrlo jednostavno! Izmešati brašno, jaja, so i mlijeko! No, da li je baš tako? E, baš nije! Palačinke su najbolji primer koliko veliku ulogu u kulinarstvu igra redosled sljubljivanja sastojaka.
No, da previše ne razglabam – evo odmah recepta:
- 300 grama glatkog brašna
- 2 jaja
- 6 dcl mleka
– 1 kašika rastopljenog maslaca
- malo soli.
Prvo se izmešaju jaja („izlupana“), brašno, malo soli i rastopljeni maslac. Brašno (dodajte kesicu bourbon vanilin šećera) obavezno dodavati kroz sito, jer se tako  sprečava stvaranje grudvica. Nakon što su se jaja, maslac i brašno vezali, može se  postepeno dodavati mleko. Naglasak je na „postepeno“, jer vam se vrlo lako može dogoditi greška da ulijete previše, pa onda dodajete još brašna, pa je opet pregusto i tako dalje, dok na kraju ne ostanete bez brašna ili bez mleka. Recept gotov! Ukus neponovljiv!
 
Za one koji vole „upgrade“: Umesto celih jaja izmešajte samo žumanca. Od belanaca napravite sneg i dodajte ga nakon što ste dodali mleko! Ah, kakav ukus…
 
Sledeća faza pripreme je pečenje. Kakav tiganj odabrati - prepuštam vama. Ja sam apsolutni protivnik teflona, no za početak je teflon svakako za preporuku jer će biti lakše manevrisati s testom. Važno je da ivica tiganja bude što je moguće niža, tj. da tiganj bude „plitak“. Što se tiče masnoće, treba je staviti minimalno - tek da „lizne“ dno tiganja. Možete upotrebiti sve moguće: ulje, maslac, maslo a i svinjsku mast. Ja preferiram svinjsku mast. Ajmeeeee! Znajte da prva palačinka nikada ne uspe – ona se žrtvuje i obično završi onako vruća, prevruća u ustima kuvara. Nakon toga bi sve trebalo ići kao podmazano. Ispekli smo palačinke i šta sad s njima. Svakome prema izboru. Ja vam nudim one najpoznatije kako biste malo odskočili od dosade. Verujte, palačinke po ovom receptu, konzumirane uz svetlost sveća, slomiće i najtvrđe srce!
 
Palačinke Suzette
Originalni se recept pripisuje, kome drugom nego Escoffieru. Godina je 1890. a Escoffier,  glavni kuvar u londoskom Savoy-u,  posebnom gostu - princu od Wallesa i budućem kralju Edwardu VII, priprema palačinke aromatizirane curaçaom. Escoffier je za tu priliku promenio svoj recept iz pariskog hotela Grand Hôtel de César Ritz, gdje je popularisao Gran Marnier, kojim je tamo aromatizirao palačinke. No, kako bilo, Edward je bio oduševljen palačinkama i predložio da se nazovu Suzette, prema njegovoj pratilji i aktualnoj ljubavnici glumici Suzanne Reichenberg.
 
U nešto dubljem tiganju karamelizujte šećer. Pošto dobije tamno zlatnu boju, dodajte maslac. Nastavite da mešate na vatri dok se sve ne pretvori u jednu grudvu. Nakon toga, polako dodajte sok od sveže isceđene pomorandže dok se grudva ne transformiše u predivan sos. Nakon toga još ubacite samo malo Cointreau-a (ili Gran Marnier-a) i limunovog soka. Svaku palačinku posebno dodajte u tiganj da se dobro natopi, pa složite u trougao i servirajte s kuglicom sladoleda od vanile i malo tučene slatke pavlake. Ako želite da show bude maksimalan, bacite još malo 80 -postotnog ruma preko palačinki, ugasite svetlo i flambirajte. Meni je show svaki put urodio plodom, a posebno jednom prilikom kada su me toliko ometali da sam zabunom ulio dvostruku količinu Stroch 80% ruma, te dokazao da se i od palačinki može biti mortus pijan.
 
Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...