Gastro trendovi za 2018.

13. February 2018
Gastro trendovi za 2018.
1. Hrana na biljnoj bazi
1. Hrana na biljnoj bazi
2. Specijaliteti sa Dalekog istoka
2. Specijaliteti sa Dalekog istoka
3. Avokado
3. Avokado
4. Cvetni ukusi
4. Cvetni ukusi
5. Čudesni prah
5. Čudesni prah
6. Funkcionalne pečurke
6. Funkcionalne pečurke
7. Ukusi orijenta
7. Ukusi orijenta
8. Transparentnost
8. Transparentnost
9. Redukcija kuhinjskog otpada
9. Redukcija kuhinjskog otpada
10. Soda-kafa
10. Soda-kafa

Egzotični začini, cveće u hrani, specijaliteti sa Dalekog i Bliskog istoka, veganska i vegetarijanska ishrana, sveprisutni avokado ili „gazirana“ kafa – samo su neki od trendova koji će ove godine biti u fokusu F&B sektora.

1. Hrana na biljnoj bazi

Kako konzumenti – uglavnom milenijalci, ali i pripadnici generacija X i Z – prelaze na vegetarijansku ishranu, tako i restorani u svojoj ponudi nude sve veći izbor jela bez mesa. Istraživanje kompanije „Mintel“ pokazalo je da je u svetu između 2012. i 2016. godine došlo do povećanja vegetarijanske potražnje za 25 odsto, a čak je za 257% veća tražnja za novim veganskim proizvodima u prehrambenim radnjama. Zato će u ovoj godini sve više restorana uvrstiti ponudu za vegetarijance i vegane, ili će se u potpunosti okrenuti ovakvim gostima.

2. Specijaliteti sa Dalekog istoka

Očekujte da vidite u ponudi sve više jela sa Filipina, kao što su: lumpia, sisig, longganisa i kare-kare, jer se pretraživanje filipinske hrane na Google-u udvostručilo od 2012. godine – navode iz kompanije Baum+Whiteman. Tvrde i da će se ponuda indijske hrane pomeriti od standardnog karija prema brzoj uličnoj hrani, sa jelima kao što je tandoori piletina sa pomfritom, začinjeni jagnjeći buritosi ili pileća masala pizza. Takođe, biće vidljiv i uticaj korejske kuhinje, koja uključuje fermentisanu hranu, umami i mnogo začina u kompleksnim jelima.

3. Pomama za avokadom ne prestaje


Popularna namirnica iz 2017. godine nastaviće i dalje da bude u trendu, s tim što će restorani dodati i umetničku notu jelima od avokada.

4. Cvetni ukusi


Stručnjaci predviđaju da će u ovoj godini kako profesionalni kulinari, tako i domaćice u svojim domovima, u jela početi da dodaju cveće radi dobijanja određenog ukusa, a ne više samo iz dekorativnih razloga. Oni tvrde da je lavanda u latte kafi samo jedan od primera trenda „dodavanja cveća u apsolutno sve“.

5. Čudesni prah

U kulinarstvu je sve više u upotrebi raznovrsno egzotično bilje u prahu, za koje se tvrdi da ima lekovita svojstva, kao što su: maka – peruansko krtolasto povrće, maća – izrazito cenjena vrsta zelenog čaja, spirulina, kakao, kukurma, lekovite trave, te đumbir i ostalo korenje u prahu. Predviđa se da će u 2018. godini doći do prave pomame za ovim biljkama u prahu, kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje konzumenata ili popravio sam ukus hrane.

6. Funkcionalne pečurke

Još jedan trend koji podstiču pobornici zdrave ishrane je dodavanje šitaka i čaga gljiva u napitke poput kafe, čaja ili smutija.

7. Ukusi orijenta

Osim humusa i falafela, sve više ljudi poželeće da otkrije druga jela i ukuse sa Bliskog istoka i severa Afrike, obogaćena sastojcima kao što su peršun, tahini, suvo voće ili harisa – ljuta pasta koja se obilato koristi u severnoafričkoj kuhinji, napravljena od čilija, paprika i maslinovog ulja. Zato će ove godine fokus biti na iranskoj, izraelskoj, marokanskoj, sirijskoj i libanskoj kuhinji.

8. Transparentnost

Sve je izraženiji zahtev za većim brojem informacija o određnom proizvodu na pakovanju i transparentnijim etiketama, kako bi se zadovoljilo pravo potrošača da budu informisani o sadržaju proizvoda, aditivima i jasnom isticanju ukoliko je u pitanju GMO.

9. Ništa se ne baca

Hrana koja završi u otpadu tema je o kojoj se u ugostiteljstvu najčešće raspravljalo u 2017. godini. Očekuje se da će se i ove godine voditi računa o redukciji kuhinjskog otpada, tako što će se namirnice ponovo upotrebljavati i u ishrani koristiti svi delovi voća i povrća – od korena do stabljike.

10. Balončići, balončići

U modi je penušava kafa, penušavi napici, penušavo sve. Prethodne godine, četiri različite kompanije predstavile su novi proizvod – „gaziranu“ kafu (ili soda-kafu) sa dodatkom limuna. Ukoliko naiđe na dobar prijem kod korisnika, ovaj neobični proizvod bi vrlo lako mogao da posluži kao alternativa osvežavajućim napicima, energetskim i aromatizovanim soda pićima.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
GastroBedeker Alana Menige: Mozart i njegove kuglice
29. June 2021
Već i sama činjenica da su globalno najpoznatija torta - Sacher i najpoznatija pralina -...
Restaurants
Miele otkriva kako da svoje kulinarske sposobnosti uz neke kulinarske trikove podignete na viši nivo!
17. June 2021
Kompanja  Miele , u okviru svog najvećeg showroom-a u Beogradu na vodi, po prvi put...
Restaurants
Miele pokrenuo globalnu kampanju kako bi naglasio svoje obećanje: „Kvalitet ispred svog vremena“
11. June 2021
• Na lep a istovremeno neočekivan način, nova kampanja poziva potrošače u ...
Restaurants
Novi restoran u Beogradu: Indijska kuhinja na Banovom brdu
07. June 2021
 Jedna od najuzbudljivijih, najrasprostranjenijih i najomiljenijih kuhinja širom...